Policista Srnský: Nikoho jsem nebil, řekl dnes u soudu

Brno - Policista Josef Srnský, sousedka z domu v Körnerově ulici Kateřina Slavíčková a další dva policisté František Jaroš a Jarmil Šimoník dnes vypovídali před brněnským krajským soudem. Podle obžaloby se každý různou měrou podílel na smrti Vietnamce Hoang Son Lama, který po jejich násilném zásahu zemřel. Srnskému a Slavíčkové hrozí za ublížení na zdraví s následkem smrti až 15 let vězení. Dalším dvěma policistům, kteří násilí přihlíželi a nezasáhli, hrozí tříleté tresty.

„Zákon Srnský překročil, když způsobil smrt zadrženého Vietnamce,“ uvedl Hynek Olma ze státního zastupitelství. Trojice policistů před více jak rokem vešla do bytu v brněnské Körnerově ulici, aby zadržela Vietnamce, který měl uchovávat heroin. V bytě byla i žena ze sousedního bytu Kateřina Slavíčková, která ale stejně jako všichni policisté jakékoliv násilí na Vietnamci popřela. Přiznala, že do něj několikrát šťouchla, vyloučila však, že by do něj kopala a bila jej pěstmi. „Žádné donucovací prostředky nebyly ani nutné,“ uvedl pouze Srnský.

Jenže podle další svědkyně Jany Tomanové, která byla bytnou ubitého Vietnamce, policisté i sousedka sotva čtyřicetikilového muže kopali, nutili jej klečet s nataženýma rukama, a když už je nemohl udržet, znovu ho bili. A byla to prý právě policejní hlídka, která Slavíčkové dovolila, aby si do Vietnamce, který byl údajně pod vlivem drog, kopla. „Ona se zpetala, jestli si do něj může kopnout, policajti neřekli nic a ona do něj začala kopat,“ popsala Tomanová. Poté se s obuškem přidal policista Josef Srnský.

Svědkyně Jana Tomanová popisuje, co viděla (zdroj: ČT24)

„Nemám rád Vietnamce, nemám rád feťáky, kteří dětem prodávají drogy,“ křičel Srnský během mlácení Lama do žeber a ledvin. Policisté zmláceného Vietnamce eskortovali na nedalekou služebnu a umístili ho do cely. Tomu se posléze přitížilo, a tak byl odvezen do nemocnice. Tam okolo třetí hodiny ráno zemřel. Pitva prokázala, že měl natrženou slezinu a zlámaná dvě žebra. Lam v organismu neměl heroin, pouze substituční látku metadon.

Policisté útočili již dříve

Útok proti Vietnamci zřejmě nebyl prvním agresivním zásahem policistů. Dva z nich - Josef Srnský a František Jaroš - zasahovali v roce 2005 na CzechTeku. Tam se měli dostat do konfliktu s účastníkem akce Ivo Kokrmentem. Ten tvrdil, že ho Srnský nejprve slovně napadal a pak se ho pokusil udeřit. „Napřáhl se a plnou silou se mě snažil udeřit pěstí do hlavy. Na poslední chvíli jsem uhnul. Kdyby se mi to nepodařilo, měl bych nejmíň zlomenou čelist,“ řekl Kokrment. Dalšímu útoku dvojice policistů čelil sedmadvacetiletý Robert Kotlár poté, co byl zadržen v centru Brna. „Bili mě pěstí do břicha, ledvin i jednou mezi nohy,“ popsal Kotlár. Prý si vyslechl i rasistické nadávky.

Bývalý náměstek jihomoravského policejního ředitele Jaroslav Vaněk ale za svými muži stál. „Jsou to jedni z nejlepších policistů. Vždycky na ně bylo spolehnutí,“ řekl Vaněk Lidovým novinám. „Třeba pan Srnský je velmi klidný a vyrovnaný člověk,“ dodal. Všichni tři stíhaní policisté jsou nyní postaveni mimo službu.