Vinařství Miloše Michlovského z jihu Moravy je nejlepším v republice

Rakvice - Prestižní ocenění Vinařství roku 2009, kterou vyhlásil Svaz vinařů České republiky společně s Národním vinařským centrem a Vinařským fondem, si odnesl Vinselekt Michlovský. Odborná porota jej vybrala z pěti finalistů a devíti desítek tuzemských výrobců lahodných moků. Cenou pro vítěze je originální bronzová plaketa, ale především možnost užívat toto ocenění na svých produktech. A samozřejmě zanesení do Síně slávy v Národním vinařském centru ve Valticích.

„Odborníky vítěz přesvědčil hlavně díky vysoké kvalitě vín, sofistikované technologii, ale také citlivému přístupu při pěstování révy vinné, který respektuje krajinný ráz a půdní podmínky. Důležitým měřítkem byla i chuťová typičnost odrůdy, oblasti a ročníku, odpovídající podmínkám Moravy,“ vysvětlil sommelier Ivo Dvořák, jeden z porotců. 

Vinařství roku 2009 Vinselekt Michlovský teď čeká uvedení do Síně slávy vinařství ČR zřízené v Národním vinařském centru ve Valticích. To ale není zdaleka vše. „Současně bude mít oceněný možnost užívat titul pro své marketingové účely, a to bez časového omezení vždy s uvedením roku, za který jej získal,“ řekl tajemník Svazu vinařů České republiky Martin Půček.

Rozhovor s Milošem Michlovským (zdroj: ČT24)

Majitel společnosti Miloš Michlovský si získaného prestižního titulu váží, zároveň však s nadsázkou uvedl, že se o cenu ani příliš nepřičinili: „Musím poděkovat hlavně vinohradu a vínu. To je vítězství vína.“

Vinařství roku - trochu jiná soutěž

Ocenění Vinařství roku 2009 vyhlásil na podzim minulého roku Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem a za podpory Vinařského fondu. Cílem ocenění bylo vybrat nejlepší tuzemskou firmu, která svým podnikáním v oboru pozitivně vybočuje z řady ostatních společností. Vinařství roku se tak výrazně odlišuje od standardních soutěží v zemi, při nichž mezi sebou většinou jednorázově zápolí vína vybraná jednotlivými výrobci.

Vinařství roku 2009 posuzuje celoroční práci podniku a hodnotí ji podle řady kritérií. „V polovině ledna 2010 navštívila hodnotící komise pět vinařství, která získala nejvíce nominací, těmto udělila body a následně rozhodla o oficiálním a historicky prvním vítězi letošního ročníku,“ dodal k průběhu soutěže Martin Půček.

Salon vín ČR poprvé v Praze

V souvislosti s udělením ocenění Vinařství roku 2009 se dnes v pražském Divadle Hybernia představí také stovka nejlepších vín Salonu vín ČR 2010, která byla vybrána z rekordních 520 vzorků od šestadevadesáti vinařů. Návštěvníci si budou moci vybírat ze 70 vín bílých, 23 vín červených, 4 vín růžových, 2 vín šumivých a jednoho klaretu. Představí se také pětice nejlepších firem, nominovaných v soutěži Vinařství roku 2009. „Mezi odrůdy, které letos slavily největší úspěchy, patří  Rulandské šedé a Ryzlink vlašský, nejúspěšnějším ročníkem se stal rok 2008,“ dodal Pavel Krška z Národního vinařského centra.