V Ostopovicích neplánovaně rostou bytové domy, místní se bouří

Ostopovice - Místo dvou rodinných domků, tři několikapodlažní bytové stavby. Takové překvapení začalo postupně vyrůstat před očima nic netušících obyvatel ostopovické čtvrti Padělky. Podivně se rozrůstající objekty nenechávaly sousedy spát a když pak na reklamních bilboardech viděli, co má v jejich těsné blízkosti vyrůst, šli si stěžovat na stavební úřad. Ten však napoprvé nezasáhl vůbec a přišel s řešením až v okamžiku, kdy se stavba fyzicky rozrostla do gigantických rozměrů a bylo jasné, že v ní nebude šest, ale šestnáct bytů.

Na parcele přímo mezi rodinnými domky v Ostopovické čtvrti Padělky začal soukromý podnikatel budovat tři bytové domy loni na jaře. Podle původního územního plánu měly stát na pozemku dva rodinné domky. Loni se ale změnil majitel i rozhodnutí úřadů. A místním bylo oznámeno, že v jejich sousedství vyrostou tři bytové domy s celkem šesti byty.

Obyvatelé Padělků se s tím nakonec museli smířit. V létě si ale všimli, že se stavba začala podezřele rozrůstat. Pustili se proto do pátrání a zjistili, že realitní agentura avizuje bytů dokonce šestnáct. „Viděl jsem to na billboardu v Bohunicích, byl jsem z toho v šoku, že jsem se málem vyboural,“ popisuje šok Robert Mička, který má bytovku hned za plotem. Místní se okamžitě rozhodli zasáhnout, šestnáct bytových jednotek je moc. „Sousedi jako nepřímí účastníci řízení sepsali petici a já jako přímý účastník jsem požádal o odstranění stavby,“ dodal Mička.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

Jenže stavební úřad ve Střelicích, pod které katastrálně Ostopovice spadají, na první upozornění místních obyvatel nijak razantně nereagoval. Podle jeho vedoucího Ivo Baara provedl na základě stížností zběžnou kontrolu. U začínající stavby ale náznaky rozšíření odporujícímu stavebnímu povolení prý nenašel. Jenže co předpokládali obyvatelé ostopovických padělků se nakonec stalo. Stavba vyrostla o dvě další patra, pak teprve stavební úřad zasáhl. To se stalo letos v lednu. Vyzval majitele k odstranění druhého patra, na které už neměl podnikatel povolení.

Za černou stavbu mu teď hrozí pokuta do půl milionu korun. Pro majitele domků v sousedství to ale vítězství zatím rozhodně neznamená. Podle zákona má totiž podnikatel ještě jednu šanci. "Podle stavebního zákona má stavebník možnost požádat o dodatečné stavební povolení a v tomto případě stavebník tuto možnost využil,“ vysvětluje Baar.
 
Znamená to, že místo aby majitel patro navíc odstranil, vlastně jen změnil projekt na 9 bytů, které už má rozestavěné. A bude teď čekat, co na to stavební úřad. Sám stavebník se, který původní přislíbil vyjádření, nakonec nedal žádný komentář, nezvedal telefon. Majitelé sousedních domků se ale obávají, že vychytralému podnikateli jeho záměr, i když zřejmě zmenšený, projde. A už teď je děsí možné problémy s parkováním, obslužností místních cest a kanalizací. „Všechno je tady dimenzované na rodinné domky, ne na bytovou zástavbu,“ upozorňuje Mička.

Pokud střelický stavební úřad dá majiteli bytových domů nové stavební povolení, místní mají možnost se ještě odvolat ke krajskému stavebnímu úřadu. Robert Mička i František Kusák se shodují, že v takovém případě své šance určitě využijí.

Vydáno pod