Studenti v Mikulově uvítali festival živým nápisem. Podívejte se

Mikulov - Netradiční zahájení festivalu Jeden svět zvolili studenti v Mikulově. Pokusili se o sestavení co největšího lidského nápisu přímo na mikulovském náměstí. O akci byl velký zájem a měla zastoupení všech středních škol města. Nápis „JEDEN SVĚT“ nakonec utvořilo celkem 160 studentů. Organizátoři události chtěli tímto způsobem podpořit hlavní myšlenku festivalu. Dodržování lidských práv ve světě podle nich ani v 21. století není vždy samozřejmostí.

Festival dokumentárních filmů Jeden svět je do Mikulova zavítal vůbec poprvé. Největší lidskoprávní přehlídku v Evropě organizuje společnost Člověk v tísni a má zastoupní v několika městech České republiky. Filmy jsou rozděleny do několika tematických sekcí. Kladou důraz na témata jako konfliktní oblasti dnešního světa, globální problémy, rasismus, gender, xenofobie jakéhokoliv druhu.

„Snažili jsme se alternativní formou upozornit na porušování lidských práv,“ vysvětlil motiv akce studentský organizátor Martin Gurín a dodal, proč se happening soustředí na středoškoláky: „Studenti jsou naše budoucí generace a měli by se o problematiku zajímat. Je důležité, aby si všímali, co se děje kolem nich.“

Festival Jeden svět v Mikulově (zdroj: ČT24)

Úvodní den festivalu - kromě živého nápisu - vyplnil v doprovodném programu koncert skupiny Čankišou. Zahajovacím filmem je AUTO*MAT Martina Marečka, který v dokumentu neotřelým způsobem bojuje proti nadvládě automobilů nad chodci ve veřejném prostoru. Festival potrvá v Mikulově do soboty 20. března.