Od pet lahví až po záchodové mísy. Sníh odpadky v okolí silnic skrýval celou zimu

Brno - Okolí většiny silnic v Jihomoravském kraji je pokryto hromadami odpadků. S nastupujícím jarem roztál sníh, který ukrýval, co neukáznění řidiči hromadili celou zimu. Spektrum odpadků je široké - od těch běžných jako jsou obaly od potravin, pet láhve nebo igelitové sáčky až po méně tradiční. Kolem krajnic se totiž povalují také umyvadla, mísy od záchodů, pytle s odpadky a pneumatiky. Každoroční úklid odpadu a skládek přitom Správu a údržbu silnic vyjde na miliony korun.

„V loňském roce jsme vynaložili šest milionů korun na toto očištění po zimě. Pro letošek počítáme se stejnou částkou,“ uvedl provozní náměstek jihomoravské Správy a údržby silnic Alois Vybíral. Ten si jako úkol stanovil očistit všechny čtyři tisíce kilometrů krajských silnic do konce května.

Silničáři počítali, že tuhé mrazy potrvají do konce března. K tomuto datu drží pohotovost a na úklidu se tak může podílet víc pracovníků. „Budeme provádět úklidové práce i v sobotu a neděli, kdy jezdí méně aut, aby odpad co nejrychleji zmizel,“ dodal Vybíral.

vyjádření provozního náměstka Správy údržby silnic Aloise Vybírala (zdroj: ČT24)
Vydáno pod