Komáři nás letos pořádně potrápí, odhadli experti na obdhlídce

Jižní Morava - Přemnožení komáři letos opět potrápí obyvatele jihu Moravy. Nejhorší situace bude v okolí lužních lesů Břeclavska a Hodonínska. Alespoň tak to vidí odborníci, kteří každoročně sledují výskyt komárů. Tůně a zaplavené plochy lužních lesů jsou už dnes plné komářích larev.

Když dopoledne Oldřich Šebesta, expert na komáry, prošel vytypovaná místa, nestačil se divit. V každé tůňce a kaluži se to hemžilo larvami komárů.

„Tady jich vidím tak dvacet třicet na decimetr čtvereční, což už je docela dost. Je ale chladno a jsou málo pohybliví, takže ve skutečnosti je jich daleko víc a přibude jich během dalších dvou týdnů,“ uvedl Šebesta při obhlídce terénu v břeclavských lesích.

Oldřich Šebesta, expert na komáry, o jejich přemnožení na jižní Moravě (zdroj: ČT24)

Povodně se jihu Moravy vyhnuly, a tak se zdálo, že komáři letos nebudou. Jenže vlhko a podzemní voda v lužních lesích udělaly své. Mělce zaplavené plochy komárům svědčí. Navíc se objevují druhy ze subtropických oblastí. Malárii ale naštěstí nepřenášejí.

„Asi velká kalamita nebude, protože povodně nejsou. Ale i tak to bude stačit, aby to lidi poměrně dost potrápilo,“ doplnil Šebesta. Jediným řešením, jak zabránit komáří invazi, jsou chemické postřiky přímo zaplavených míst v lesích. „Naplánujeme, v jakých lokalitách budeme zasahovat. Je ale už teď jisté, že budou nutné,“ konstatoval lesník Havel Hromek. Aby byly postřiky účinné, je potřeba s nimi začít už během tří týdnů, než se z larev vylíhnou komáři.