Mezi vinicemi se stále lyžuje. A bude až do Velikonoc

Jižní Morava - Přestože takřka jarní teploty tomu nenapovídají, na některých místech jižní Moravy se stále lyžuje. Skvělé sněhové podmínky nabízí hlavně sjezdovky ve Zlínském kraji, ale i v Němčičkách na Břeclavsku.

Podle provozovatele vleku v Němčičkách Jaroslava Stávka se na takovou sezonu nezapomíná. „Letošní sezona byla nejlepší za posledních 23 let, co si pamatujeme, od 18. prosince jsme lyžovali na sněhu,“ vzpomíná Jaroslav Stávek. A na přírodním sněhu lyžují až doteď. Díky kvalitním podmínkám a hlavně stabilnímu počasí nemuseli uměle zasněžovat. Podle něho byl celou zimu na sjezdovce minimálně jeden metr sněhu, což nepamatuje řadu let. „I teď je tady čtyřicet centimetrů udusaného sněhu, který vydrží ještě minimálně čtrnáct dní,“ slibuje Jaroslav Stávek. Komplikace by podle něj mohly přijít pouze v případě vytrvalých dešťů.

Ještě více sněhu mají ve výše položené Olešnici. „Sněhu máme pořád těch šedesát, sedmsedát centimetrů, podmínky jsou zatím ještě docela dobré,“ řekl Pavel Hlaváček, provozovatel vleku Olešnice.

Rozhovor s provozovatelem vleku Jaroslavem Stávkem (zdroj: ČT24)

Pokud si budouc chtít milovníci zimních radovánek zalyžovat i na jiných místech, v provozu vlaky také ve Skiareálu Filipov na Hodonínsku. Ještě lepší sněhové podmínky ale čekají na lyžaře ve Zlínském kraji. V posledních dnech napadlo na horách až deset centimetrů sněhu. V provozu tak budou všechna lyžařská střediska v kraji, dokonce i sjezdovka uprostřed Zlína.

Podle meteorologů je ale zima definitivně u konce. „Zimní teploty už čekat nemůžeme, budou to teploty předjarní až jarní,“ dodal Mojmír Martan, Českého hydrometeorologického ústavu Brno. O víkendu se v odpoledních hodinách na jižní Moravě vyšplhá rtuť teploměru dokonce až k patnácti stupňům.