Křížky a boží muka ve Svitávce dostanou nový kabát

Svitávka - Drobné sakrální stavby ve Svitávce na Boskovicku jsou ve špatném stavu. To chce teď vedení obce změnit. Radnice proto vyzvala majitele křížků a božích muk, aby se k vlastnictví těchto památek přihlásili. Když se tak nestane, připadnou podle zákona stavby obci, která je plánuje na své náklady opravit. Většina křížků je ale často spojena s rodinnými osudy a právě proto považují jednotliví majitelé péči o ně za svoji povinnost. Pokud se ke správě jednotlivých staveb do půl roku nikdo nepřihlásí, připadnou obci.

O správcovství jednoho z křížků na okraji Svitávky se už přihlásil Lubomír Oldřich z Blanska. Že je stavba spojena s jeho rodinou, se dozvěděl teprve nedávno. „Přišel jsem na to před rokem, když jsem vytvářel rodokmen rodiny Oldřichových za pomoci kronikáře ze Svitávky. Na místě, kde stojí kříž, byla bouře a do prababičky uhodil blesk a tragicky zahynula,“ vysvětlil Oldřich.

Většina drobných staveb v okolí však své majitele nezná. Nápisy na nich jsou nečitelné a tak radnici nezbývá, než počkat půl roku, jestli se o správcovství někdo přihlásí. „Potřebujeme zjistit majitele pozemků, aby se s tím dalo vůbec něco dělat. Nejdříve je potřeba dát do pořádku majetkoprávní záležitosti,“ uvedl místostarosta Svitávky Jaroslav Zoubek (ODS).

Místostarosta obce Jaroslav Zoubek (ODS) k plánované opravě. (zdroj: ČT24)

Špatný stav křížků a božích muk není pouze ve Svitávce. Opadanou omítku a rezavé kříže je možné vidět v podstatě kdekoliv, i když jsou tyto drobné sakrální stavby doménou převážně jižní Moravy. „Máme boží muka, která jsou na seznamu nejvíce ohrožených kulturních památek. Jsou to boží muka, která byla dlouhodobě zanedbávána a dostala se do stavu, který je alarmující,“ popsal situaci odborný náměstek Zdeněk Vácha z Národního památkového ústavu.

Vydáno pod