Brněnský primátor poslal kontroly do městských částí

Brno - Kvůli žabovřeské korupční aféře inicioval brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) dvě kontroly. První poslal na žabovřeskou radnici, jíž vedl jako starosta stíhaný Aleš Kvapil. Druhou na úřad městské části Brno-střed, kde druhý ze stíhané dvojice Radovan Novotný působil léta jako tajemník. Úředníci kontrolují na obou úřadech dokumenty od počátku roku 2007, řekl dnes Onderka novinářům.

Podle Onderky je kontrola rozsáhlá objemem zkoumaných dokumentů. Potrvá proto měsíce. Kontrolovat se bude například soulad rozhodnutí městské rady s návaznými dokumenty na úřadu. 

Kvapil působil jako starosta v Žabovřeskách do letošního února, kdy z vazební věznice poslal rezignační dopis. Novotný vedl úřad městské části Brno-střed do poloviny roku 2008. Jeho odchod tehdy souvisel s kontroverzní stavbou multifunkčního domu na náměstí Míru v centru vilové Masarykovy čtvrti. Proti záměru se postavili tamní obyvatelé a byla trestně stíhaná bývalá starostka Brna-střed Dagmar Hrubá (ODS). Soud rozhodl o její nevině. 

Roman Onderka- primátor Brna (zdroj: ČT24)

Kvapil a Novotný podle neoficiálních informací chtěli úplatek za to, že získají potřebné povolení pro stavební projekt v městské části Žabovřesky. Oba muži patřili k vlivným členům brněnské ODS, po propuknutí kauzy je ale strana vyloučila. Hrozí jim vysoké tresty vězení.