Princ Charles dorazil do Hostětína

Hostětín - Následník britského trůnu princ Charles před malou chvílí dorazil do Hostětína na úpatí Bílých Karpat. Na hranicích obce ho přivítal starosta se skleničkou slivovice a společně zamířili na prohlídku obecní výtopny na biomasu.

Britský následník trůnu coby farmář a aktivní účastník kampaní po mnoho let zdůrazňuje otázky blízké svému srdci, a to životní prostředí, udržitelný rozvoj a produkci potravin z místních zdrojů. Právě v Hostětíně je řada modelových projektů, které provozuje Ekologický institut Veronica. Ten propaguje udržitelný rozvoj a ochranu přírody.

Prince z Walesu přijely do Hostětína přivítat stovky lidí, a to nejen z blízkého okolí. Podle starosty Roberta Janoty do obce přijeli obyvatelé až ze západních Čech i ze Slovenska. Charles ve vsi zasadí strom, podepíše se do kroniky a ochutná moučníky od místních hospodyněk.

Princ Charles si vybral Hostětín jako obec, která je orientována výrazně ekologickým směrem. Počátek příběhu Hostětína lze najít už v 70. letech, kdy byla vyhlášena stavební uzávěra. Ta byla nařízena kvůli nedalekému zdroji pitné vody Kolelač, další rozvoj obce tak byl prakticky znemožněn.   Hostětín chtěl tuto negativní situaci zastavit.

„Díky kontaktům a díky spolupráci s nevládními ekologickými organizacemi se podařilo najít řešení, které se sem hodilo. Odstartovala to kořenová čistička odpadních vod. I v dalších věcech, které jsme budovali jsme čerpali zkušenosti ze zahraničí. To je případ například obecní výtopny. Lidé ze začátku projektu moc nedůvěřovali, tak jsme uspořádali výlet do nedalekého rakouského městěčka, kde jsme občanům ukázali, co to znamená moderní topení dřevem,“ vysvětlil zastupitel Hostětína Radim Machů. V obci je také ekologické osvětlení, moštárna a pasivní dům.

Vydáno pod