Sběratel získal unikátní pohřební kočár

Čechy pod Kosířem - Největší pohřební kočár na světě si dnes dovezl vášnivý sběratel Václav Obr do svého muzea v Čechách pod Kosířem. Tento vzácný kousek se pan Obr snažil získat přes rok. Italská firma, která kočár vlastnila o jeho údržbu totiž neměla zájem a povoz pomalu chátral. Vášnivý sběratel a restaurátor se proto rozhodl tento unikátní pohřební vůz získat a zachránit. Nakonec mu v jeho snu pomohla veřejná sbírka a příspěvek Olomouckého kraje.

„Toto obrovské dílo pana Brožíka a jeho syna je největším kočárem všech dob. Vzniklo v Plzni, zhruba před 110 lety. Považuji ho za objev století,“ vysvětlil sběratel a restaurátor kočárů Václav Obr. Unikátní pohřební vůz, který se chlubí světovým prvenstvím ve své velikosti, měří 3 metry a 30 centimetrů, dlouhý je 6,5 metrů a váží necelé dvě tuny.

Honosný pohřební kočár z 18. století, který se chlubí světovým prvenstvím ve své velikosti uviděl poprvé vášnivý sběratel v pražském muzeu. „Když já jsem v tom muzeu Praga viděl jeho fotku, tak mě zamrazilo a řekl jsem si, že bych takovouto věc chtěl někdy vidět nebo se toho aspoň dotknout,“ řekl České televizi. Teď se mu jeho sen splnil. Než ale bude moci Václav Obr tento vzácný kousek ve svém muzeu vystavit, čeká ho ještě hodně práce. Restaurování takového jedinečného kočáru zabere nejméně tři roky.

Václav Obr popisuje unikátní pohřební vůz (zdroj: ČT24)