Cesty sněženek

Němčany, Brno - Tisíce a tisíce sněženek v současnosti kvetou v remízku nedaleko Němčan na Slavkovsku. Květy jsou ale většině návštěvníků důkladně skryty. K tomu, aby kolemjdoucí mohli potěšit zrak a přivítat první teplé dny touto jarní květinou, musí sejít z polní cesty a vstoupit do uzavřené říše divů. Obyvatelům Brna a větších měst pak nezbude nejspíš nic jiného, nežli pár drobných květů koupit od pouličních prodavaček. Dvě z nich stojí na ulici Česká.

Paní Eva prodává sněženky na „České“ a o zákazníky nouzi nemá. Během pár minut u ní kupuje květy zabalené do lístků hned několik zákazníků. „Sněženky se prodávají dobře. Během dne prodám sto až sto padesát květů,“ chlubí se prodavačka, která si však nepřeje být nahrána na kameru a posílá nás za kolegyní k tramvajovým zastávkám: „Běžte za babuškou, ta se nechá ráda nahrát.“

Starší dáma vedle knihkupectví je podle očekávání sdílnější: „Ta menší květinka, ta je za dvacet pět. Ta větší za třicet pět.“ Kupuji jednu a snažím se přivonět. „Sněženky moc nevoní. Musíte chvíli počkat na tulipány,“ dodává. I u druhé prodavačky během chviličky nakupuje květinku asi desítka kolemjdoucích. Obě pak shodně tvrdí, že sněženky pochází z jejich zahrádky.