Každá role je zásadní, říká držitel Thálie Petr Gazdík

Brno - Herec a šéf muzikálové scény Městského divadla Brno, Petr Gazdík, je držitelem Ceny Thálie 2009. Porota vybraná z Herecké asociace tak ocenila jeho brilantní herecký i pěvecký výkon v muzikálu Les Misérables (Bídníci), kde Gazdík hraje hlavní postavu galejníka Jeana Valjeana.  

Jak vnímáte soutěž Thálie?

Já jsem ji doposud nevnímal nijak zásadně, jednou za rok jsem se na tu soutěž podíval a to bylo vše. Ono je to spíše oceňování než soutěž. Porota vybraná z herecké asociace objíždí různá představení a vybírá výkony. Je to celkem složitá procedura, která se někdy nemusí zdát spravedlivá. Já sám si myslím, že by mohlo být v té užší nominaci například šest nominovaných, aby se ukázalo, že těch interpretů, kteří na vysoké úrovni něco dělají, je mnohem více než dva. V tomto směru je to podle mě nespravedlivé. Oni jsou sice v širší nominaci, ale nemají možnost se prezentovat v rámci hlavního ceremoniálu.

Směřoval jste vaši kariéru právě k tomu, aby jste Thálii získal?

Vůbec ne. Asi to bude zním divně, ale já vlastně nesměřuji nikam. Nemám takové cíle, že bych si řekl, „já bych si přál hrát tady tu roli, já bych si přál stát se ředitelem divadla, já bych si přál za tuto roli dostat cenu,“ tak já vůbec nepřemýšlím. Nějaké věci v mém životě ke mně přicházejí a já se je snažím dělat, jak nejlíp umím. Někdy se to povede, jindy ne.

Když jste doslal roli Jeana Valjeana, tušil jste, že pro vás bude tak zásadní?

Pro mě je každá moje role zásadní. Musí být, jinak bych ji nemohl hrát, protože každou roli musíte prožít, s každou se musíte nějak ztotožnit, do každé vkládáte svoje emoce a zážitky.

Přece jen ale role Valjeana je pro herce velmi náročná, protože prochází velmi dramatickými okolnostmi. Herec se může projevit v mnoha polohách…

Ta role je opravdu významná a já jsem se na ni hrozně těšil. V anglosaském světě je považována za vrchol mužské muzikálové tvorby, podobně jako například role Fantoma opery. Pro každého herce tam je to něco vysněného….a pro nás taky, i pro mě, protože je to dobrá role.

Lákalo by vás dlouhodobé zahraniční angažmá?

Pokud by mě nějaké angažmá lákalo, tak zahraniční. Ale v současné době mám práce tolik, že si vůbec nedovedu představit, kdy a jak bych to zvládal. Myslím si, že by to bylo na úkor mého soukromého života s rodinou, na kterou už tak mám málo času a nejsem si vůbec jistý, jestli bych ho chtěl obětovat. I kdyby to byla lákavá nabídka. Musela by to být nějaká komplexní změna v mém životě.

Vy jste téměř čerstvý otec, jak se vám daří propojovat rodinný život s pracovním?

No dělám, co umím.

Vydáno pod