Inspektoři berou automaty na mléko útokem

Brno - Syrové mléko přímo od krávy – kdysi tradice, teď trend, který se vrací. Automatů na mléko přibývá a s nimi přibývá také kontrol. Veterinární správa má teď celorepublikově na tyto zdroje syrového mléka zaostřeno.

K automatu přichází jako běžní zákazníci. Vhodí peníze a načepují mléko do vlastních lahví. To ale neskončí doma v lednici, putuje totiž do laboratoře Státního veterinárního ústavu Olomouc. Ten bude zkoumat u syrového mléka jeho mikrobiologické složení. Na místě hodnotili inspektoři pouze barvu, chuť, konzistenci a teplotu. „Kontrola proběhla dobře. Mléko bylo hodnoceno smyslově, naměřili jsme teplotu 5,6 stupně Celsia, což je vyhovující, norma je do 8 stupňů,“ popsal průběh kontroly veterinární inspektor Vladimír Morysek.

Mléko v automatech je maximálně 24 hodin staré a musí splňovat přísné hygienické předpisy. Kromě kontrol veterinární správy přímo v místě prodeje a na farmách ho kontrolují i sami farmáři. „To mléko se nadojí a pak se hned zchladí. Mléko, které jde do automatů, ale i do mlékáren, je pouze to zdravé mléko. Mléko od krav, které mají nějaké problémy, je separované. Máme na to roboty, které okamžitě hlásí nějaký problém,“ uvedla vedoucí chovu ve Šitbořicích Alena Řežábková.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Podle inspektorů z veterinární správy se lidé nemají čeho bát. „Ty kontroly probíhají v současné době spíše jako monitoring situace, protože syrové mléko se ke spotřebiteli vlastně dostává v takovém masovém měřítku vůbec poprvé, ale znova připomínám, to mléko je úplně bezpečné,“ řekl Vladimír Morysek. Lidé jsou ale podle něj často neukáznění a nečtou si pokyny umístěné přímo u výdeje. „Viděli jsme to i tady. Lidé si načepují a rovnou to pijí, jsou neukáznění, pak můžou vznikat zažívací problémy,“ upozornil Vladimír Morysek. Spousta dotázaných, včetně vedoucí chovu z farmy, která mléko dodává, ale uvedla, že mléko nepřevařuje a i přes veterinární doporučení to nemíní měnit. „Já třeba jsem tady to mléko nikdy nepřevařoval, celý život piji mléko od krávy a nikdy se mi nic nestalo, maximálně jsem měl “průhonici„, což je normální,“ uvedl jeden ze stálých zákazníků.

Vydáno pod