Pochod za práva gay a lesbických menšin se vrací do Brna

Brno - Jihomoravskou metropolí projde barevný průvod 26. června. Po dvou letech se tak pochod za práva osob s gay a lesbickou orientací, neboli Queer parade vrací do Brna. V červnu 2008 to bylo historicky poprvé, kdy se v České republice takový pochod konal. Zúčastnilo se ho asi 500 lidí. Poklidnou akci tehdy ale narušil útok ultrapravicových radikálů. Organizátoři slibují, že letos k podobným konfliktům nedojde.

Druhá brněnská Queer parade odstartuje stejně jako před dvěma lety na náměstí Svobody a bude pokračovat přes Dominikánské náměstí a Zelný trh historickým centrem Brna zase zpět. Tak se dnes dohodl organizační tým s policií a se zástupci městské části Brno-střed. Podle představ organizátorů měla být trasa o poznání delší, ale všechny strany se nakonec shodly na jejím zkrácení s ohledem na bezpečnost účastníků Queer parade. Situaci by totiž mohl zbytečně komplikovat současný stav brněnského centra. „Problematická místa byla dvě. První je Moravské náměstí, které je rozkopané a plné stavebního materiálu, což je potenciálně nebezpečné, a druhé je ulice Rašínova, kam bude zřejmě svedena náhradní doprava,“  vysvětlil Roman Burián, mluvčí radnice městské části Brno-střed.
 
Snaha předejít napadení účastníků pochodu

Na bezpečnost letos všichni myslí v prvé řadě. Nechtějí, aby se opakoval scénář z června 2008. Poklidný průběh akce tehdy zvrátil útok neonacistů, kteří navzdory stovkám těžkooděnců vtrhli přímo mezi účastníky demonstrace. Policie alespoň včas zabránila rvačkám a větší skupinky členů Národního odporu navíc izolovala daleko od náměstí Svobody. Kvůli obavám z dalších potyček nakonec průvod trval místo plánových dvou hodin asi jen 20 minut. Policie zadržela 15 extremistů. Druhý ročník v jihočeském Táboře už byl o poznání mírumilovnější. Organizátoři v takový průběh doufají i letos. „My jako organizátoři jsme po loňské akci v Táboře načerpali nové zkušenosti a pokusíme se maximálně zajistit ve spolupráci s policií bezpečnost, protože chceme, aby ten průvod byl hlavně barevný a živý a zúčastnilo se ho co nejvíce lidí,“ řekla organizátorka Jolana Navrátilová. „Neočekáváme nějaké výrazně velké manévry, protože si myslím, že ty různé radikální síly snad pochopily, že když je myšlenka tohoto průvodu spojena s myšlenkou tolerance a snášenlivosti, tak si takto sympatie nezískají,“ dodal další z organizátorů Mirek Zajdák.
 
A jaká bude letošní brněnská Queer parade? Tentokrát má podtitul „Známe se“ a opět nepůjde o žádný karneval. Hlavním smyslem barevného průvodu je zdůraznit potřebu podpory tolerance a různorodosti. Organizátoři očekávají účast asi tisícovky lidí.

Rozhovor s Mirkem Zajdákem, organizátorem Queer parade (zdroj: ČT24)