Brněnští vědci umí rozpoznat falešné otisky prstů

Brno - Brněnští vědci se mohou pochlubit dalším významným úspěchem na poli, které propojuje informační technologie a bezpečnost. Tým Martina Drahanského z Vysokého učení technického totiž odhalil způsob, jak rozpoznávat falešné otisky prstů. A jsou schopni jít ještě dál. Jejich unikátní metoda rozlišování cév v prstech umožňuje bezpečnou identifikaci člověka i v případě poškozených otisků. Své objevy dnes představili v rámci projektu, který láká studenty k vědecké práci.

Měl být malou revolucí. Otisk prstu mohl zajistit bezpečnou identifikaci oprávněných lidí třeba pro použití počítače nebo pro vstup do chráněných prostor. Chlubí se jím i nové cestovní pasy s biometrickými údaji. Brněnští vědci z Fakulty informačních technologií teď dokázali, že tato jistota zdaleka neplatí a podvést je možné jakýkoliv snímač.

“Vždyť otisk zanecháte kdekoliv, kdokoliv ho může sejmout a pomocí dostupných technologií vytvořit formu pro odlití umělého prstu,” uvedl Martin Drahanský, vedoucí týmu STRaDe z Fakulty informačních technologií brněnského VUT. Jeho tým to dokázal třeba i obyčejným razítkem za sto korun. A vzápětí objevil unikátní způsob, jak tomu zabránit. Stačilo k tomu zjistit, jak se chová živý prst při odběru otisku a vytvořit chytrý algoritmus, který zajistí, že to počítač pozná.

“Živý” prst se chová jinak

“Jde o optické metody a o rozpoznávání přítlaku při snímání otisků prstů. V případě živého prstu se totiž mění barva a také šířka papilárních linií,” vysvětlil Drahanský. To ale není všechno. Za pět let fungování má 9členný tým na svém kontě řadu dalších patentů. Dokáží například identifikovat člověka pomocí trojrozměrného obrazu ruky nebo podle rozložení teploty v obličeji. Hodnota těchto objevů je nevyčíslitelná.

A toho jsou si vědomé nejenom firmy, které snímače vyrábějí, ale také různé bezpečnostní a výzvědné služby z celého světa. Na prosklenou budovu Fakulty informačních technologií v Brně se navíc jejich pozornost upírá i z jiných důvodů. Další vědecké týmy totiž pracují na tom, jak rozpoznat například slovo “atentát” v obrovském množství telefonátů z celého světa. A už to i dokázali.

Vydáno pod