Umění sommeliérství učí kurz ve Valticích

Valtice - Jak ochutnat víno, jak pít víno, jak a s čím servírovat víno. To by měl nejen v restauraci poradit člověk zvaný sommeliér. Stát se členem tohoto cechu není jednoduché. Kromě lásky k vínu se prvním krokem může stát absolvování sommeliérského kurzu na vinařské akademii ve Valticích.

Sommeliérský kurz rozhodně není žádným bezstarostným popíjením. Jeho účastníci se musejí naučit například základy pěstování vinné révy, výroby vína, historii vinařství u nás anebo také v jakých sudech má zrát barikové víno. „Jezdí sem zájemci z celé republiky. Sommeliéři, kteří absolvovali náš kurz působí například v karlovarském hotelu Pupp,“ vysvětluje Jiří Kopeček, prezident Vinařské akademie ve Valticích.

Kromě pracovníků renomovaných restaurací zatoužila stát se someliérkou i Lenka Beranová, která je spolumajitelkou vinotéky ve Znojmě a o víně absolvovala už i kurzy v Anglii. „Kurz je velmi zajímavý, ale pořád je to začátek. Problematika vína je složitá a je na nás jak se dál budem sebevzdělávat,“ řekla.

Profesor enologie Fedor Malík (zdroj: ČT24)

Lákavější než teoretická část byla dnes pro účastníky kurzu odpolední ukázka stínáni sektu – sabrage, prováděná mistrem republiky v této neobvyklé disciplíně Kamilem Prokešem. „Sabrage je vrcholem sommeliérství, pochází z dob, kdy táhla napoleonská armáda a na nějaké zdlouhavé otevírání nebyl čas,“ podává úsměvné vysvětlení mistr sabrage.

Součástí kurzu jsou také exkurze. Ta dnešní účastníky zavedla do sklepa Národního salonu vín, kde konečně došlo i na to nejpříjemnější - degustaci.

Na pilování svých chuťových schopností a teoretických vědomostí mají adepti vínoznalectví téměř osmdesát vyučovacích hodin. Ti úspěšní se napříště budou moci pyšnit titulem sommeliér. Certifikát kurzu je akreditován Ministerstvem školství a uznáván Sommeliérskou asociací ČR.