Gottwald překáží na seznamu i v garáži

Zlín - Zlín se chce definitivně zbavit Klementa Gottwalda, jehož jméno desítky let nedobrovolně nosil. Radní doporučili vyškrtnutí „prvního dělnického prezidenta“ ze seznamu čestných občanů města. O návrhu budou koncem dubna hlasovat zastupitelé.

Klement Gottwald dostal čestné občanství jako pozornost k 50. narozeninám. Tehdy se město ještě jmenovalo Zlín, Gottwald byl předsedou vlády a neměl k němu žádný osobní vztah. Snad se jednalo o snahu upozornit na region a tak urychlit obnovu jeho infrastruktury zničené 2. světovou válkou.

„Polistopadové Zastupitelstvo města Zlína své politické a občanské postoje projevilo například umístěním Pomníku obětem totality na průčelí zlínské radnice. Ten má nejen obyvatelům Zlína připomínat oběti komunistického násilí z let 1948 až 1989,“ zdůraznila primátorka Irena Ondrová a přiznala, že Gottwaldovo čestné občanství odhalilo vedení radnice až teď. Zároveň přemýšlí o tom, jak naloží s Gottwaldovou sochou. Bronzová postava vévodila centru, teď už dvacet let leží v garáži. Zatím není jasné, jestli ji čeká prodej, dražba anebo rovnou roztavení. Sochu vytvořil v roce 1960 Zdeněk Krybus. O statut kulturní památky přišla 24. 10. 1991.

Zlínská primátorka Irena Ondrová(ODS) (zdroj: ČT24)