Soud navrhl stíhání Milana Venclíka pro křivou výpověď

Brno - Spor Milana Venclíka s Ladislavem Gažim souvisí s prodejem nemovitosti v roce 2003. Gaži tvrdí, že Venclíkovi prodal nemovitosti a pozemky za vyšší cenu, než která je uvedená v oficiální kupní smlouvě. Venclík mu prý ale rozdíl nedoplatil. Jenže na své tvrzení neměl Gaži dostatek důkazů a policie případ odložila. Milan Venclík obratem obvinil Gažiho pro křivé obvinění. Soud ale dnes Gažiho zbavil obžaloby a naopak navrhl stíhání Venclíka a jeho realitního makléře Alexandra Tesaříka pro křivou výpověď u soudu o stavu nemovitosti.  K dnešnímu rozhodnutí dospěl na základě předložených fotografií nemovitosti v době prodeje. Ty ukázaly, že jejich hodnota byla skutečně vyšší, než kolik Milan Venclík zaplatil.

Gaži tvrdil, že na sklonku roku 2003 prodal Venclíkovi tři budovy včetně penzionu a pozemků o rozloze osm tisíc metrů čtverečních v Hostěnicích na Brněnsku. Částka uvedená na kupní smlouvě ale neodpovídala skutečné výši vyplacených peněz. Kupní smlouva, která je veřejně dostupná na katastru nemovitostí, přitom zní na 1,9 milionu korun. „Fakticky šlo ale celkem o dvanáct a půl milionu korun. Venclík trval na tom, že zbytek vyplatí bokem, mimo kupní smlouvu,“ tvrdí dodnes Gaži. A jeho slova potvrdil i jeho známý, právník Libor Brzobohatý, který u přebírání asistoval.

Milan Venclík ale slova obou mužů popřel i u soudu, kde kromě něj svědčil i realitní makléř Alexander Tesařík, který nemovitosti prodával a potvrdil Venclíkovu verzi. „Není mi známo, že by byla zaplacena nějaká jiná kupní cena než ta, která je uvedena ve smlouvě. Informace pana Gažiho, že by snad za nemovitost dostal zaplaceno údajně 12,5 milionu, jsou nepravdivé,“ trval na svém Venclík. Navíc dodnes tvrdí, že celou koupi nemovitosti vyřizoval pro svoji matku Ivu Venclíkovou a dělal jí pouze zástupce. Gaži i jeho právník Brzobohatý ale několikrát prohlásili, že Ivu Venclíkovou nikdy neviděli a smlouva je na ni vedená jen fiktivně. „Dojednávali jsme obchod výhradně s panem Venclíkem, on nám byl představen jako kupující,“ prohlásil Ladislav Gaži.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod