ODS a ČSSD chystají na 1. máje průvod Brnem. O náměstí se podělí

Brno – Po Dělnické straně, která loni v první květnový den opanovala náměstí Svobody, si toto místo na letošní Svátek práce „zarezervovala“ ČSSD a ODS. Obě strany navíc uspořádají pochod centrem města. O prestižní prostory pro konání mítinku se podělí půl napůl. Sociální demokraté náměstí obsadí dopoledne, od třinácti hodin oranžovou vystřídá modrá občanských demokratů.

Policejní manévry, neonacisté z celé republiky a provokativní projevy, kvůli kterým jsou čelní představitelé nedávno rozpuštěné Dělnické strany nadále pod drobnohledem policie. Tak to vypadalo na náměstí loni. Letos ale nebudou z pódia znít jen krajně pravicové názory a nehrozí prý ani nepokoje. „Na náměstí Svobody míříme i v reakci na události z loňského května. Nechceme, aby město znovu ovládli neonacisté,“ uvedl pro ČT Jeroným Tejc z městské organizace ČSSD. Podle něj strana organizuje průvod městem vůbec poprvé.

Premiérou bude i průvod městem pořádaný občanskými demokraty. Ostatní politické strany – pokud o to projeví zájem – mohou svůj mítink uspořádat na Moravském náměstí, které přímo pro podobné akce „blokuje“ centrální brněnská radnice. Komunisté budou slavit před Janáčkovým divadlem a v lužáneckém parku, informoval mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián.

„Problémová“ sdružení a strany jako je Dělnická strana, která po únorovém zrušení vystupuje jako Dělnická strana sociální spravedlnosti, nebo Komunistický svaz mládeže zatím žádnou akci v centru města nenahlásily. Neonacisté, usídlení ve strukturách prvně jmenované partaje, většinou ve svých mítincích střídají Prahu a Brno. Letošek vychází právě na hlavní město.

Vydáno pod