V Brně začala největší přehlídka duchovní hudby v Česku

Brno - Koncertem nazvaným Panno panen přejasná včera v Brně začal 19. ročník Velikonočního festivalu duchovní hudby. V podání Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, Českého filharmonického sboru Brno a sólistů pod vedením dirigenta Petra Altrichtra zaznělo Stabat mater Antonína Dvořáka. Festival, který je největší přehlídkou duchovní hudby v Česku a potrvá do 11. dubna.

Velikonoční festival duchovní hudby letos rozšířil počet míst, kde se konají jednotlivé koncerty. Kromě katedrály svatého Petra a Pavla a Červeného kostela zazní duchovní hudba i v minoritském kostele svatých Janů. Například mnichovské vokální kvarteto Stimmwerck tam zazpívá renesanční skladby.

O vstupenky do kostelů je jako každý rok značný zájem. Zcela vyprodaný je koncert komorního orchestru barokní hudby Barocco sempre giovane, který se koná u minoritů 29. března, uvedla tajmenice festivalu Blanka Šaffková.

Šest festivalových koncertů rozdělili organizátoři do dvou období - postního a velikonočního. V dramaturgii prvních třech koncertů se tak odráží utrpení pašijového týdne, v závěrečných třech vystoupeních by pak měla zářit radost z Kristova vzkříšení.

Do druhé půle přehlídky pořadatelé zařadili také pěvecký recitál Richarda Nováka, kterému je letos 78 let a stále aktivně vystupuje. Zazpívá skladby Händela, Zelenky a Dvořákovy Biblické písně, které dramaturg Petr Fiala označuje za Novákovo parádní číslo.

Festival završí 11. dubna Rossiniho Messa di Gloria. Za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu ji přednese Pražský filharmonický sbor. Na Novákův recitál i na závěrečný koncert už zbývají poslední vstupenky.