Navzdory inspekci povolil kraj takzvané frézování

Jižní Morava - Jihomoravský krajský úřad přes stanovisko Inspekce životního prostředí povolil na soutoku Dyje a Moravy takzvanné frézování. Při něm se s pomocí techniky starý pařez i s kořeny rozseká a promíchá s půdou. Lesy České republiky tak získali od kraje výjimku, přestože ochranáři jasně již v lednu řekli, že frézování ničí vzácné rostliny a zabíjí chráněné živočichy. Jak vše dopadne nakonec možná bude muset rozhodnout ministerstvo životního prostředí.

Pro ochranáře je frézování brutálním způsobem likvidace brouků nebo chráněných rostlin. Pro lesníky ale vhodný způsob, jak připravit na obnovu půdu po pokácených stromech. Inspekce životního prostředí frézy nejdříve zakázala, krajský úřad ale Lesům ČR udělil výjimku a technice dal zelenou.

„Je potřeba ten les tam obnovit. Je potřeba ho znovu vysázet, čemuž frézování předchází. Samozřejmě jsme v rámci té výjimky řešili způsob, jak zajistit, aby to bylo přijatelné,“ vysvětluje Anna Hubáčková, vedoucí odboru životního prostředí z Krajského úřadu.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Lesy ČR rozhodnutí přivítaly. Tvrdí, že se v oblasti soutoku, kterému se přezdívá také moravská Amazonie, budou chovat maximálně šetrně. Přírodě prý frézování dokonce pomůže. „Bez lidské pomoci by ve zdejších lesích mohlo v budoucnu dojít k významnému snížení zastoupení dubu letního a tím i ke snížení výskytu vzácného hmyzu a rostlin, které jsou s jeho existencí spojeny,“ argumentoval mluvčí Lesů České republiky Zbyněk Boublík.

To že ji kraj nekonzultoval své rozhodnutí s Českou inspekci životního prostředí, všechny šokoval. A tak inspektoři nevyloučili, že vše budou řešit přes ministerstvo životního prostředí.  „Podle mého názoru v tom rozhodnutí měli být stanoveny konkrétní podmínky, ty mně trochu chybí,“ shrnul oblastní ředitel inspekce Jindřich Mikeš.

Právě ministerstvo životního prostředí spor o frézování nakonec zřejmě rozsekne, už v současné době řeší odvolání, které proti původnímu zákazu podaly Lesy ČR. Těm naději na vítězství dává i fakt, že je stále oddalováno zapsání Soutoku mezi chráněné krajinné oblasti.