Boskovičtí radní hasí vzpouru bílých plášťů kvůli odvolání ředitele nemocnice

Boskovice - Do dvou měsíců by měl boskovickou nemocnici vést nový ředitel. Ten odvolaný přitom může zůstat v jiné pozici - jako externí spolupracovník pro jednání se zdravotními pojišťovnami. Takový je závěr dnešního večerního jednání boskovických radních, kteří se zabývali i protestem zaměstnanců. Ti se za odvolaného ředitele Jaroslava Černého postavili. Jak se k návrhu postaví Černý sám i vzbouřenci, by měla napovědět zítřejší nemocniční porada primářů.

Jaroslava Černého odvolalo vedení města z funkce jednatele a ředitele boskovické nemocnice minulý týden. Proti rozhodnutí se vzbouřili zaměstnanci. Mezi nimi primáři jednotlivých oddělení i většina ze sedmdesátky lékařů.

Černý byl odvolán kvůli soudnímu sporu, který se táhne už 8 let. Podle obžaloby měl údajně zneužít informace v obchodním styku v Nemocnici v Mostištích. Vedení města se domnívá, že kauza se negativně podepisuje na celém zařízení nemocnice. Navíc vedení města kritizuje i špatnou komunikaci s Černým. Ten všechna obvinění popírá a samotným odvoláním byl zaskočen.

Živý vstup: Lea Surovcová po jednání radních v Boskovicích (zdroj: ČT24)

V plánu vedení města je ale rychle vypsat výběrové řízení, do dvou měsíců by tak mohla mít nemocnice nového šéfa. „Navrhl jsem mu snad pro obě strany rozumné řešení, aby dál pracoval pro nemocnici v pozici externího spolupracovníka, který bude vyjednávat smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Teď čekám, jak se k tomu postaví,“ vysvětlil starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek (ODS). Postoj Černého může podle něho do značné míry ovlivnit i atmosféru v nemocnici, kde postupně opadají první emoce. „Zatím jsem žádnou výpověď od žádného lékaře nedostal,“ dodal Dohnálek. Samotné zaměstnance o výsledku dnešního jednání bude informovat zítra ve třináct hodin na primářské poradě.

Podle místostarostky Jaromíry Vítkové (KDU-ČSL) však rozhodně nehodlá radnice ustoupit tlaku lékařů, že by se Černý na své místo vrátil. „Naším úkolem je situaci zklidnit především kvůli pacientům. Rozhodně chceme co nejdříve vyhlásit výběrové řízení. Už dnes mohu říci, že mám typ na ekonoma, který by mohl nemocnici vést. A není z Boskovic,“ vysvětlila Vítková.