FN Brno: Systém svolávání lékařů urgentnímu příjmu bude efektivnější

Brno - Svolávání krizových týmů lékařů na urgentní příjem bude ve Fakultní nemocnici Brno fungovat efektivněji. Uvedla totiž do provozu informační systém, který má nahradit složité a hlavně zdlouhavé svolávání specialistů. Informační systém má přednastavených několik okruhů možných variant poranění pacientů a podle toho také lékaře, kteří by jim dle své odbornosti mohli pomoci. Stisknutím jediného tlačítka na dispečinku jsou k případu povolání právě lékařští specialisté, kterých je ve velmi krátké době třeba. Lékaři pak už jen formou sms nebo hovorem potvrdí, že se k postiženému dostaví. Cílem projektu je, aby pacient nečekal na lékaře, ale tým odborníků vždy čekal na pacienta.

„Lékaři se dostaví na příjem z celého areálu nemocnice během dvou minut. Máme garanci, že když přijímamé pacienty, je zde již připraven celý tým a je možné se cíleně zeptat, co je v rámci odbornosti důležité,“ shrnuje hlavní výhody projektu Martin Doleček, primář kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny: „Systém funguje na principu: jedna osoba, jedno unikátní mobilní číslo. Cíleně zašleme lékaři informační sms - dostavte se na urgentní příjem. Je tedy jistota, že daný lékař bude vždy u pacienta včas.“ Lékaři pak už jen formou sms nebo hovorem potvrdí, že se k postiženému dostaví.

Systém svolávání lékařů prozatím funguje pouze v Jihomoravském kraji (JMK)na bohunickém pracovišti Fakultní nemocnice Brno. Je však součástí Informačního systému pro krizové řízení (ISKŘ), kam spadají všechny obce a města na jihu Moravy.

Primář oddělení Martin Doleček (zdroj: ČT24)