Hlína jí zasypala muže. Zůstal v kómatu. Dnes vysoudila téměř 4 miliony

Hodonín - Po téměř sedmi letech vysoudila Hana Trbolová z Moravského Písku téměř čtyřmilionové odstupné pro svého manžela Antonína. Ten leží v kómatu poté, co jej zasypala hlína ve výkopu a on skončil zcela nehybný odkázaný na péči jiných. Výši odškodného považují majitelé výkopové firmy Slokov, u níž Trbola pracoval, za neúměrnou. Podle znaleckého posudku je však oprávněná a úměrná odškodnění.

V osudný den - 14. srpna 2003 - poslal zaměstnavatel Antonína Trbolu mimo pracovní dobu hloubit výkop před svou restauraci v Moravském Písku. Tehdy dvaapadesátiletého dělníka zasypala zemina. Podařilo se ho zachránit a oživit až po půl hodině. Od té doby je v kómatu, naprosto odkázaný na pomoc bližních.

„Rozhodli jsme se vzít tatínka domů, protože myslím, že do týdne by v nemocnici zemřel,“ zavzpomínala dcera Hana Kochová.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Rok po tragédii se rozhodla manželka Hana soudit o odškodné. Chtěla osm milionů korun, aby dala manželovi lepší péči a sama si mohla aspoň někdy odpočinout. Prodělala infarkt a psychicky je na dně.

„Žalovaný je povinnen zaplatit žalobci částku 3 993 240 korun za snížení společenského uplatnění,“ řekla v rozsudku soudkyně Helena Podveská z Okresního soudu Hodonín
 
Nakonec Hana Trbolová vysoudila jen půlku z požadované částky, ale i tak je spokojená. „Křeslo manželovi, abych s ním mohla ven, a pak taky někoho, kdo by mě pomohl. Pomůže mu to, až nebude mít doplatek do mzdy,“ popsala manželka Hana Trbolová.

Bývalý zaměstavatel pana Trboly Jaroslav Bahula, který nesouhlasil s výší odškodného a soudil se kvůli tomu, dnes řekl jediné: „Pro mě to ani rána není, já to řeším přes pojišťovnu.“

Právníci pojišťovny a Jaroslava Bahuly se zřejmě proti rozsudku odvolají, Hana Trbolová se odvolávat nebude, nechce už prožívat další soudní martyrium.

Vydáno pod