Brněnští lékaři zkoumají mužskou neplodnost novou metodou Comet assay

Brno - Novou vyšetřovací metodu mužské neplodnosti začali jako první v České republice používat lékaři Fakultní nemocnice Brno. „Comet assay“ nebo-li kometová metoda, umožňuje nahlédnout do genetické informace spermie a odpovědět na otázku, jak moc je spermie zdravá, či nikoliv. Díky této metodě jsou lékaři schopni odpovědět párům, s jakou úspěšností jsou spermie schopny ženské vajíčko oplodnit. Ušetří jim tak nejen peníze investované do neúspěšných umělých početí, ale hlavně stres a psychické vypětí, které při každém dalším pokusu podstupují.

„Tato metoda nám dává poměrně přesnou informaci o tom, zda je genetická informace v pořádku nebo je fragmentována neboli rozlámána,“ řekl dnes novinářům Igor Crha z Centra asistované reprodukce Fakultní nemocnice Brno. Zatím odborníci běžně zkoumali jen informaci, jestli má spermie poškozenou hlavičku, jejich pohyblivost, počet a tvar. „Kometová metoda může prokázat, že značná část i správně utvářených spermií může mít poškozenou genetickou informaci, což znamená její neschopnost oplodnit vajíčko ženy,“ dodal Igor Crha.

Výzkum ukázal, že kvalita uložení genetické informace ve spermiích se u jednoho muže v čase mění. Vliv na to má zejména kouření, škodliviny v životním prostředí a takzvaný oxidační stres. Při něm vznikají v různých tkáních lidského organismu agresivní buňky, které tělo nezvládá zneškodňovat. Jsou to především takzvané volné kyslíkové radikály, které buňky nevratně poškozují. Umělé oplodnění tak lékaři mohou načasovat do doby, kdy jsou spermie v lepší kondici.

Doktor Igor Crha o principu \"kometové metody\" (zdroj: ČT24)

Kometovou metodu začali pro vyšetření některých spermií u mužů používat  lékaři z Fakultní nemocnice díky spolupráci s Masarykovou univerzitou, kde pro vyšetření mají potřebné přístroje i odborníky. Jak a kdy se stane či nestane běžnou vyšetřovací metodou, která rozhodně ušetří čas a peníze i nervy rodičů, kteří chtějí přivést na svět svého potomka, zůstává otázkou. V současné době se metoda zkouší v rámci výzkumného projektu.

Vydáno pod