Náměstí Svobody poprvé ve velikonočním kabátě

Brno - Úspěch loňských vánočních trhů se dnes rozhodli zopakovat v Brně na náměstí Svobody. Srdce města tak zaplnili stánkaři s tradičními řemesly, košíkáři, hrnčíři a malérečky. Vytvořili pro Brňany i návštěvníky města velikonoční atmoséfru jak se patří. Trh potrvá do neděle. V pátek se k němu navíc přidá oslava velikonoc na Staré radnici, kde bude bohatý kulturní program.

Největším úskalím pro organizátory z radnice Brno-střed, která letošní velikonoční jarmark pořádá, bylo sehnat řemeslníky. Velikonočních akcí je totiž v celé republice hodně, zatímco tvůrců a představitelů tradičních řemesel stále méně.

„Chtěli jsme typicky velikonoční sortiment, žádné rušivé prvky v podobě ponožek nebo prostěradel. Jarmark s rukodělným zbožím, kde si lidé některé výrobky koupí nebo třeba sami vyrobí, například upletou pomlázku nebo namalují kraslice. A to se nám snad povedlo,“ popsal nabídku stánků starosta Brna-středu Libor Šťástka.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Komornější a kratší bude jarmark v Radniční ulici, který bude čítat jen asi deset nebo patnáct stánků a bude spojený se začátkem turistické sezóny v Brně. Potrvá tři dny, od Velkého pátku 2. dubna do neděle na Hod boží velikonoční.

„Chceme do programu jarmarku zapojit i velikonoční dílny,“ uvedla Dana Rakovská z Brněnského kulturního centra, které velikonoční trhy v Radnické ulici organizuje. A co mohou zájemci o akci v Radnické čekat? „Vajíčka, kraslice, pomlázky nebo bylinky, prostě to, co si lidé spojují s Velikonocemi. Chceme, aby se to projevilo i v občerstvení. Stánkaři by tak mohli nabízet tradiční velikonoční nádivku nebo sladké jidáše místo bramboráků a klobás,“ dodala Rakovská.

Vydáno pod