Výrobce letadel Moravan Aviation je v konkurzu

Brno, Otrokovice - Naděje na záchranu legendárního výrobce letadel Moravanu Aviation, který kdysi zakládala firma Baťa, pohřbil Krajský soud v Brně včera odpoledne. Společně s věřiteli rozhodl, že jej pošle do konkurzu. Společnost je od ledna kvůli obrovským dluhům v úpadku a  věřitelé dnes neuvěřili, že by se situace mohla zlepšit.

Pravděpodobnou tečku za téměř osmdesátiletou historií otrokovického výrobce letadel dnes soud napsal za  dvě hodiny. Firma přiznala, že by nebyla schopna reorganizace a soudkyně proto po dohodě s věřiteli rozhodla že od zítřka bude na Moravan Aviation vyhlášen konkurz. „Věřitelé odhlasovali jednoznačně, že chtějí do dlužníka do konkurzu teď, že nebudou vyčkávat a dávat mu další šanci. Dlužník si samozřejmě situaci znehodnotil tím, že celou dlouhou dobu nespolupracoval,“ vysvětlila verdikt soudkyně Hana Hrstková.

K odvrácení konkurzu nepomohlo společnosti ani prohlášení, že irský společník Moravanu, firma  Qucom Haps vložila na účet  částku, která by měla stačit na splacení dluhů. „Já bych to v tuto chvíli nechtěl komentovat, je to stanovisko jednotlivých věřitelů a ti se rozhodli, jak se rozhodli,“ řekl právní zástupce Moravanu Aviation Filip Mochnáč.

Rozprodej majetku společnosti, která za svou existenci dokázala vyrobit pět tisíc letadel, má alespoň částečně uspokojit devadesátku věřitelů. Ti si nárokují přes sto miliónů korun. „Bude následovat dokončení soupisu majetkové podstaty, pro to potřebuji samozřejmě zajistit účetnictví. Potom musím připravit vše tak, abych mohl začít zpeněžovat majetek,“ vysvětlil Daniel Ševčík, který se dnes z insolventního správce stal správcem konkurzním.

Rozhodnutím soudu dnes tak zřejmě definitivně končí podnik, který měl v poslední době už pouhé dva zaměstnance. Založena byla firmou Baťa už v roce 1934 pod názvem Zlínské letecké závody. Za svoji existenci vyrobila přibližně pět tisíc letadel. Mezi nejznámější modely patřila výcviková a akrobatická letadla ZLIN.