Končí termín přiznání daní, na jihu Moravy jsou fronty jen v Brně

Jižní Morava - Fronty na finančních úřadech se dnes kvůli končícímu termínu pro podání daňových přiznání tvoří na jihu Moravy především v Brně. Na poslední chvíli si povinnost přiznat příjem nechává až šestina lidí. Úřady v menších městech zvládají žadatele odbavovat průběžně, na rozdíl od Brna mají doposud vybráno většinou už kolem 90 procent plánovaných podání, vyplývá z ankety na finančních úřadech.

Největší návaly lidí dnes zaznamenaly finanční úřady v Brně. „Fronty se tu tvořily ještě před osmou hodinou ráno. Ale zvládáme to, není to nijak dramatické,“ řekla zástupkyně ředitele finančního úřadu Brno 1 na Příkopě Dobromila Špačková. Situace je podle ní stejná jako loni, kdy zhruba polovinu z 8000 podaných přiznání k 31. březnu donesli lidé až v posledních třech dnech. „Dnes proto očekáváme 1000 až 1500 podání,“ řekla Špačková.

O mnoho klidnější situace panuje na finančních úřadech v menších městech, kde se fronty tvoří pouze výjimečně. „Dá se říci, že k dnešnímu dni jsme přijali už kolem 90 procent z očekávaného počtu všech přiznání. Ročně jich obdržíme kolem 8000,“ řekla ředitelka finančního úřadu ve Veselí nad Moravou Marcela Tuhá.

Podobná situace je také například v Břeclavi a ve Vyškově. Ve frontách tam stojí výjimečně více než tři lidé. „Zdá se, že je to lepší než v minulých letech. Celkem počítáme se zhruba 10 000 podáními, nyní jich máme kolem 9000,“ řekl ředitel úřadu v Břeclavi Milan Čech. Finanční ředitelství v Brně, pod které spadají kraje Jihomoravský, Zlínský a Vysočina, letos očekává 375.000 podaných přiznání. Je to zhruba stejně jako loni.