Univerzity hlásí rekordní zájem o své obory. Rekord padl na MU i VUT

Brno - Masarykova univerzita prolomila rekord v počtu přijatých přihlášek. O studium v bakalářských a navazujích magisterských oborech projevilo zájem přes 60 tisíc uchazečů. „Počet zaplacených a podaných přihlášek pro tento typ studia je o dva tisíce vyšší než loni, a překonal tak všechny dosavadní rekordy, a to i přes dlouhodobý pokles populační křivky,“ uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Také Vysoké učení technické v Brně se pyšní rekordem - počet přihlášek přesáhl 20 tisíc.

Počet přihlášek na Masarykově univerzitě

Největší zájem projevili uchazeči tradičně o filozofickou fakultu (11 781 přihlášek), kterou následovala fakulta sociálních studií (10 075 přihlášek) a ekonomicko-správní fakulta (7706 přihlášek). Největší meziroční nárůst v počtu přihlášek však zaznamenali na přírodovědecké fakultě, kam letos uchazeči zaslali 4869 přihlášek, což je o zhruba 800 více než loni, a na fakultě sportovních studií, kde registrují 2534 přihlášek, což je také přibližně o 800 více.

„Pozitivní je zejména to, že roste zájem i o přírodovědné obory a studijní programy nabízené naší nejmladší fakultou sportovních studií,“ řekla prorektorka Ivana Černá, která má na starosti organizaci přijímacího řízení.

Největší zájem projevili uchazeči tradičně o filozofickou fakultu a fakultu sociálních studií. Největší meziroční nárůst zaznamenala letos přírodovědecká fakulta. Zvýšil se i počet přihlášek, které podali uchazeči ze Slovenské republiky, přišlo jich přes osm tisíc.

Celkový počet přihlášek podaných na Masarykovu univerzitu není konečný. „Až do konce dubna se mohou zájemci hlásit do nově akreditovaného bakalářského studijního oboru Francouzský jazyk pro hospodářskou a administrativní činnost, který vznikl ve spolupráci pedagogické a ekonomicko-správní fakulty,“ doplnila Fojtová. Otevřeno je stále přijímací řízení do navazujících magisterských a doktorských programů.

Také Vysoké učení technické v Brně zaznamenalo letos rekord. „V roce 2009 podalo přihlášku na VUT v Brně celkem 18 840 uchazečů, letos to je rekordních 20 332 přihlášených, což je o téměř 1500 více než loni,“ uvedla mluvčí techniky Jitka Vanýsková.