Ústavní soud dnes zamítl odškodné za vazbu Radovana Krejčíře

Brno - Radovana Krejčíře a jeho rodina nedostanou odškodné za jeho vazbu. Ústavní soud mu jeho žádost a žádost jeho příbuzným zamítl. Případ se vlekl od roku 2003. Zatímco prvostupňový Městský soud v Praze peníze rodině přiznal, odvolací vrchní soud jim je zase odebral. Ve stížnosti Krejčířovi poukazovali na údajné porušení práva na soudní ochranu a spravedlivý proces.

„Rozhodli jsme, že obecné soudy ohodnotily celou tu záležitost správným způsobem, že při svém rozhodování dodržely i ústavní zásady a že další zadostiučinění kromě morálního se poskytuje v jiných, daleko intenzivnějších případech, než byl tento,“ okomentovala dnešní rozhodnutí Ústavního soudu soudkyně zpravodajka Ivana Janů.

Krejčíř, jeho manželka a syn podali v roce 2003 žalobu na ochranu osobnosti. Tvrdili v ní, že Krejčíř byl ve vazbě protiprávně, neboť státní zástupce nesplnil zákonnou povinnost a nevydal rozhodnutí o trvání nebo ukončení vazby. Chybu při prodlužování vazby tehdy kritizoval Ústavní soud.

ÚS: Radovan Krejčíř odškodné za vazbu nedostane (zdroj: ČT24)

Městský soud dal Krejčířovi a jeho rodině za pravdu a rozhodl o odškodném 200.000 korun. Polovinu měl dostat Krejčíř, jeho manželka a syn by obdrželi 50.000 korun. Odvolací senát ale v srpnu 2005 verdikt zrušil. Potvrdil sice to, že žaloba na ochranu osobnosti byla oprávněná, ale nesouhlasil s finančním odškodným. Dostatečným morálním zadostiučiněním prý muselo být už to, že Ústavní soud rozhodl o neoprávněnosti vazby.

Krejčíř později uprchl z Česka a žije v Jihoafrické republice. Nejvyšší soud v poslední době zrušil dva pravomocné verdikty nad Krejčířem. Nejprve vrátil na začátek případ údajného únosu. Poté poslal zpět k Vrchnímu soudu v Olomouci případ podvodu, za který uprchlý podnikatel dostal trest 6,5 roku vězení.

Perličkou na závěr soudu byla malá chyba soudkyně zpravodajky Ivany Janků, která se přeřekla a na místo jmen Radovana Krejčíře přečetla Radovana Karadžiče souzeného pro valéčné zločiny.

Vydáno pod