Firma zkrachovala, navíc musí vrátit dotaci 24 milionů

Hodonínsko - Nepříliš slavně končí společnost Orfus, která do loňského roku v Dubňanech na Hodonínsku vyráběla součástky pro kamiony. Poté, co kvůli krizi přišla o zakázky a musela propustit prakticky všechny zaměstnance, ji teď čeká vracení státní dotace. Před lety dostala více než dvacet milionů na nová pracovní místa, která sice vytvořila, ale neudržela.

Stroje za desítky milionů stojí, v nových halách ani živáček. Na společnost Orfus je v posledních měsících smutný pohled. Přitom ještě před dvěma lety nabírala pracovníky z celého okresu a hledala možnosti, jak rozšířit výrobu. „Každého pracovního místa je škoda a tady to vnímám i tak, že vlastně tady skončila určitá naděje na ty pracovní místa a taky na to, že tady ten prostor mohl být nějakým smysluplným způsobem využit,“ uvedl starosta Dubňan František Tříska (Svobodná občanská samospráva).

Orfus otevřel závod v Dubňanech v roce 2004. Zakázek přibývalo, zaměstnanců taky. Nejvíc jich ve firmě pracovalo v roce 2008 - celkem 165. Na podzim ale udeřila krize a firma se dostala do problémů. Svůj podíl na tom mělo i to, že se na Hodonínsku nedostávalo školených pracovníků. „Výsledek byl, že jsme brali kohokoliv, číšníky, kuchaře, školili je a snažili jsme se z nich udělat CNC obráběče. Ne vždycky se to podařilo, a to se dost projevovalo na kvalitě,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Orfus Miloš Baránek.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Dotaci zřejmě firma bude muset vrátit

Zakázky tak Orfusu nakonec přebrala sesterská firma v Belgii. Samotným krachem ale jeho trable nekončí. Od státu a úřadu práce totiž dostal 24 milionů na nová pracovní místa. Ta sice vytvořil, ale neudržel. „Úřad práce tam neprodleně provede kontrolu a na základě výsledků pak více než pravděpodobně vyzve příjemce dotace k jejímu vrácení,“ uvedl ředitel Úřadu práce Hodonín Vladimír Šťáva.

„My hledáme celou dobu investora buď takového, který by koupil všechno a pokračoval ve výrobě, anebo teda více investorů, aby se to rozdělilo, ten areál je obrovský. Jak to dopadne, nedokážu teď říct,“ uvedl pro ČT šéf společnosti. Hodonínsko patří mezi okresy s nejvyšší nezaměstnaností. před měsícem dosáhla až na sedmnáct procent, teď díky zahájení sezónních prací pomalu začíná klesat.