Referendum v Olomučanech je platné, potvrdil soud. Elektrárnu v něm místní odmítli

Brno, Olomučany - Referendum v Olomučanech o výstavbě fotovoltaické elektrárny je platné. Rozhodl o tom v minulých dnech Krajský soud v Brně a usnesení dnes dorazilo zástupcům obce. Olomučanští na konci února hlasovali o tom, jestli u obce chtějí solární elektrárnu. Šestašedesát procent z nich se vyslovilo proti. Některým obyvatelům se ale podoba referenda nelíbila, a proto podali na Krajský soud žádost o jeho zneplatnění. Ten ho ale zamítl.

„Lidé v referendu rozhodovali o soukromých pozemcích, což není v pravomoci obce. Navíc majitelé těchto pozemků s výstavbou souhlasí. Otázka v referendu byla podle nás podána špatně,“ vysvětlila Veronika Jasná z Olomoučan, která platnost referenda u soudu napadla. Podle ní většina obyvatel Olomučan ani nevěděla, co vznik elektrárny obci přinese nebo jaké budou negativní důsledky stavby. Jasná proto požadovala s ostatními obyvateli, kteří by v obci elektrárnu uvítali, referendum nové. Teď ale jejich plány vzaly za své. Referendum bylo podle soudu platné a vedení obce se jeho výsledkem bude řídit.

„Lidé se v referendu vyjádřili jasně - elektrárna stát nebude. Teď musíme upravit územní plán tak, aby z něho elektrárna zmizela,“ řekla České televizi starosta Olomučan Jiří Baštář (nez.). Elektrárna o rozloze přibližně 20 hektarů, kterou měla poblíž obce postavit firma Papeno tedy u Olomučan pravděpodobně stát nebude.

Vydáno pod