Moravská galerie slaví výročí: výstavy jsou volně otevřené

Brno - Výstavy a stálé expozice Moravské galerie v Brně mají dnes po celý den dveře dokořán. Galerie slaví 49. výročí svého vzniku, a proto se rozhodla nabídnout zájemcům vstup do svých budov zdarma. Milovníci moderního i starého umění tak mohou navštívit Místodržitelský palác, Uměleckoprůmyslové muzeum i Pražákův palác. Všechny stálé expozice budou věřejnosti zdarma přístupny i v pátek.

„V každé budově máme jednu hlavní výstavu. V Pražákově paláci to je nově dílo Petra Nikla s názvem Trenažér pro okamžitou hru. Každý si na tomto speciální nástroji může zahrát svoji skladbu,“ vysvětlila tisková mluvčí Moravské galerie Lenka Vodičková. Hlavní výstava Pražákova paláce představuje tvorbu Viktora Pivovarova. Uměleckoprůmyslové muzeum zaplnil ohýbaný nábytek značky Thonet a surrealistické československé fotografie. Místodržitelský palác nabízí kresby a grafické listy ze sbírky Moravské galerie nebo sochařské návrhy připisované bavorskému dvornímu sochaři J.B. Straubovi.

Pro slavnostní den si galeristé připravili také malé překvapení. Představili vítězný návrh mozaiky, která má zdobit zdi slavné secesní Jurkovičovy vily. Autorem návrhu, který zobrazuje pohádku Bača a drak, je malíř Josef Bolf. „Vybírali jsme ze tří návrhů umělců, které jsme oslovili. Návrh Josefa Bolfa byl nejblíže pojetí Adolfa Kašpara, jehož mozaika na vile původně byla. Navíc Bolfův návrh je velmi originální a aktuální,“ řekla České televizi Martina Straková, kurátorka Moravské galerie.

Lenka Vodičková o přístupných výstavách (zdroj: ČT24)

Původní skleněná mozaika dominovala vstupní fasádě Jurkovičovy vily od roku 1906. Pravděpodobně během 1. světové války byla zničena. Restaurátorům se nepodařilo najít jediný její fragment. Proto se Moravská galerie rozhodla oslovit současné umělce a vilu ozdobit novodobou mozaikou se stejným námětem.

  • Trenažér pro okamžitou hru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1545/154401.jpg
  • Jurkovičova vila autor: Moravská galerie v Brně, zdroj: Moravská galerie v Brně http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1155/115483.jpg
Vydáno pod