Jízdárny v Lednici se promění v multifunkční centrum. Za rekordní půl miliardy

Lednice - Dlouhé plánování, nekonečná jednání a dneškem zelená pro jednu z největších investic do památkové péče v tuzemsku. Částka 496 989 000 korun míří podpisem ministra kultury Václava Riedeelbaucha na kompletní rekonstrukci barokní jízdárny v areálu lednického zámku. „Cílem projektu je nejen obnova barokních jízdáren a koníren v Lednici, ale i vytvoření kulturního a vzdělávacího centra,“ uvedl Josef Beránek z ministerstva kultury.

Do roku 2013 mají být zrestaurovány zchátralé barokní jízdárny a konírny zámku v Lednici na Břeclavsku. Projekt přijde na bezmála půl miliardy korun a bude financován především z prostředků Evropské unie.

„V léta nevyužitém objektu vznikne multifunkční centrum s kongresovým a společenským sálem, učebnami a expozicí o lednicko-valtickém areálu,“ uvedl dnes ředitel brněnského památkového ústavu Petr Kroupa. Projekt je podle něj nejvyšší investicí v rámci památkové péče v České republice. V jízdárně vzniknou mimo jiné výukové expozice pro děti a mládež a informační censtrum o Lednicko-valtickém areálu. Učebny pak poslouží i studentům Masarykovy a Mendelovy univerzity. „V rámci rekonstruovaných prostor získáme i místo pro pořádání krátkodobých výstav,“ doplnil Beránek.

Většina peněz na rekonstrukci přišla z Evropy

Rozsáhlý objekt potřebuje obnovu zničených fasád a celkovou úpravu interiéru. Vytvoření multifunkčního centra by mělo výrazně pomoci k rozvoji turistického ruchu v Lednici. V tamním zámku byly dnes podepsány smlouvy k projektu. Stavební práce začnou ještě letos, přičemž unie uhradí 85 procent nákladů. Zbytek peněz putuje do rekonstrukce z národních zrojů.

Unikátní komplex jízdáren a koníren je dílem věhlasného barokního architekta Jana Bernarda Fischera z Elrachu. Téměř po celé 20. století nesloužil původním účelům. Využíván byl jako sklady, tělocvična nebo hasičská zbrojnice. „Jízdárny by měly nabídnout turistům další možnost kulturního vyžití. Počítáme s pořádáním výstav, koncertů a společenských setkání,“ řekl  lednický starosta Libor Kabát. Zdůraznil, že obec marně hledala finance na projekt dlouhá léta.

Lednický zámek je nejnavštěvovanější památkou na Moravě. Loni ho navštívilo rekordních 330.000 turistů, přičemž zájem o něj se neustále zvyšuje. Společně se zámkem v nedalekých Valticích a přilehlým okolím je zapsán od roku 1997 na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Areál tvoří nejen památky, ale i rozlehlá krajina upravená ve stylu anglického parku.