Josef Tichák, který byl obžalován ze smrti tří lidí, dostal osm let

Kroměříž - Josef Tichák, který loni v červenci způsobil dopravní nehodu, při níž zemřeli tři lidé, dostal osm let. Senát uznal devětadvacetiletého muže vinným z ublížení na zdraví s následkem smrti a ohrožení pod vlivem návykové látky. Osudová havárie, při níž zemřeli dvě dívky a jeden chlapec, se stala na silnice z Holešova do Rymic.

Protahující se soud skončil. V jeho průběhu zkolabovala jedna z matek oběti, která po vynesení rozsudku přesto byla schopná poděkovat záchranářům a soudu. „Děkuji všem, kteří se snažili je zachránit a děkuji soudu za toto zadostiučinění,“ reagovala na rozsudek jedna z přítomných matek, která však nechtěla uvést své jméno.

Před vynesením rozsudku byla na žádost obhajoby vyslechnuta svědkyně. Čekalo se od ní, že bude vypovídat v Tichákův prospěch a podpoří jeho teorii, že auto neřídil. Podle této teorie totiž Tichák rád auto půjčoval. A i osudnou noc je měl místo něj řídit další člověk, který z místa nehody utekl. Jenže svědkyně Barbora Pavlíčková prohlásila, že si na nic takového nepamatuje. A rozhodně mu nepomohla, když prohlásila, že s ním jela všeho všudy dvakrát a měla strach. „Jel tak zbrkle, víckrát bych s ním do auta nesedla,“ řekla Pavlíčková.

Soud absolvovaly desítky svědků

Kolem údajného jiného řidiče, který měl utéci po něhodě do pole se točilo i jedno z jednání, při kterém vypovídali desítky hasičů a policistů, aby jasně řekli všichni shodně, že nikdo takový nebyl. Hasiči a policisté, jeden po druhém, však odvyprávěli jediný příběh. Neznámého, kterého Tichák označil za řidiče a viníka nehody, hledali v rojnici, s hasičskými stožáry, se policejním psem, ale marně. V polích se nikdo nenašel, ani se nenašly jakékoliv stopy, z nichž by se dalo vyčíst, že by se někdo v autě nebo polích pohyboval. „Opravdu vůbec nic. Ani náznak, že by se kukuřicí někdo prodíral,“ dodal jeden z vyslýchaných hasičů.

Tichákovu obhajobu považuje i nadále zmocněnec pozůstalých za účelovou. „Já posuzuji obhajobu tak, že je v dané věci účelová a dle mého názoru k těm pozůstalým velmi nekorektní. Všechna dnešní svědectví ukázala na vinu toho muže,“ prohlásil zmocněnec pozůstalých Antonín Foukal. I soudní znalec je přesvědčen, že je Tichák vinen. „Po konzultaci s technickým znalcem jsme došli k závěru, že opravdu obžalovaný řídil,“ vysvětlil soudní znalec Milan Votava.