V Mikulově se dostavila mikve, od května přijímá návštěvníky

Mikulov - Po necelém roce byla dokončena v Mikulově oprava mikve, židovských lázní ze 17. století. Město se tak na konci května stane třetím v Česku, kde bude možné podobnou památku vidět. Tamní Spolek přátel židovské kultury se také chystá oslovit město, aby mu mikve svěřilo do správy. Tyto stavby jsou nedílně spojeny s ortodoxní židovskou vírou a pocházejí již z biblických časů Kristova života, zhruba dva tisíce let v čase nazpět. Památky objevovali archeologové na četných místech v Izraeli a celé Evropě. Mikve používali tehdejší lidé k očišťování.

Muži se v obřadní náboženské lázni koupali před svátky a sedmým dnem odpočinku – šabatem. Ženy po menstruaci, porodu a před sňatkem. V židovských městech a obcích existovaly soukromé mikve určené pro rodinu a příbuzné a mikve veřejné. Například na Moravě měla každá z padesáti židovských obcí své obřadní lázně pro široký okruh lidí. Každá mikve byla krychlového tvaru s hloubkou pro ponoření celého těla. Vodu, které v ní bylo podle náboženských pravidel nejméně 762 litrů, považovala mysl tehdejších lidí za živou, protože přicházela z pramene a v mikve se neustále měnila díky konstantnímu přítoku a odtoku.

Mikve v Mikulově byla objevena před šesti lety

Telefonát Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)

Mikulovská mikve byla objevena před šesti lety. Na židovské lázně v Mikulově pocházející přibližně ze 17. století archeologové narazili při průzkumu zdejšího židovského města. Prováděli ho kvůli plánované výstavbě několika desítek bytů. O nález, který samotné tempo této stavby zpomalil, se začalo zajímat město. Od samého počátku s plánem zpřístupnit mikve jako turistickou pamětihodnost a žádostí o peníze jednalo s lidmi židovského původu, kteří chtěli fungující lázeň. To ale z různých důvodů nevyšlo. Celá památka tak byla zasypána, tedy zakonzervována štěrkem proti poškození.

Nutných více než šest set tisíc korun na opravu Mikulov nakonec vyčlenil ze svého rozpočtu. Další rok zabraly samotné práce, které teď skončily. Byla zde postavena nová klenba židovských lázní, protože ta původní se zhroutila, když na mikve archeologové narazili. Památka stojí jen pár metrů od nedávno vybudovaných obytných domů. Od konce května bude mikve přístupná všem návštěvníkům.

Vydáno pod