Soudci chtějí žalovat umělce za nepravdivou výstavu

Brno - Nejvyšší soud a další brněnské představitele justice rozhněvala kontroverzní pražsklá výstava, která poukazuje na komunistické šrámy mužů a žen v talárech. Organizátoři totiž chybně spojili nejméně čtyři soudce s politickými procesy minulého režimu. Někteří z nich už zvažují žalobu.

31 mužů a žen v talárech mělo sloužit jako loutky minulému režimu v politických procesech, alespoň podle skupiny Pode Bal. Originální nápad výstavy ale narazil na nedostatečné ověřování skutečností. Výstavu umělci zahájili minulý týden v pražském centru Dox. Do dneška už ale dva portréty z galerie zmizely a následovat je budou pravděpodobně další. České televizi se podařilo zjistit, že nejméně dva další soudce umělci očernili neprávem.

Například Zdeněk Bureš z Krajského soudu měl v roce 1978 odsoudit dva muže za podvracení republiky ke třem rokům vězení. Zdeněk Bureš přitom v té době ještě navštěvoval gymnázium. Jeho podobiznu i s rozsudky z pera jiného soudce sice umělci stáhli z vernisáží, v padesáti tisících výtiscích Lidových novin ale už zůstal. Podobně je na tom i státní zástupce Roman Hájek, kterému už dokonce začaly chodit nenávistné dopisy. „Informace jsou nepravdivé, je to hrubá lež, “ řekl Roman Hájek, který zvažuje žalobu a od umělců požaduje veřejnou omluvu.

„Bylo téměř nemožné si ověřovat s přesností, že tento člověk je tento člověk, i když tomu vše nasvědčovalo,“ hájí se Petr Motyčka, člen skupiny Pode Bal. Zeštíhlená výstava ani přes zjevné pochybení podle Motyčky není v ohrožení. Naopak. Výtvarníci pracují na jejím doplnění.  

Vydáno pod