Zlínská ZOO zaznamenala chovatelský úspěch

Zlín-Lešná – V podzemí zámku Lešná uprostřed zoologické zahrady na okraji Zlína se vylíhlo mládě želvy chilské. Je to úplně poprvé, co se tak stalo v zajetí na evropském kontinentě a v každém případě to značí mimořádný chovatelský úspěch. ZOO ve Zlíně se jejím chovem zabývá již téměř tři roky, snůšky vajec se chovatelé dočkali již v prvním roce. Želva chilská patří mezi středně velké suchozemské želvy. Přestože je nejmenším zástupcem rodu geochelone, je nejbližší příbuznou obří galapážské želvy sloní.

Nevyniká velikostí ani zbarvením, nevydává žádné zvuky a většina návštěvníků ji bude nejspíš přehlížet. Pro zoology však tato želvička chilská znamená senzaci. „Jsme jediná zoologická zahrada v České republice, která je chová, a také jsme vlastně jedinou evropskou ZOO, které se doposud podařilo želvy chilské rozmnožit,“ uvedla mluvčí ZOO Lešná Romana Bujáčková.

V Lešné po marných pokusech zjistili, že nestačí jen vložit oplodněná vajíčka do inkubátoru a čekat. Tajemství úspěchu zní: dva měsíce v teple, pak stejně dlouhá přestávka v chladu mimo inkubátor a teprve poté znovu umělé zahřívání ještě alespoň čtyři měsíce. „Je nutné mít u nich klidovou fázi, kdy se embryo po druhém nasazení do líhně teprve začíná vyvíjet. A to je v podstatě ten trik, který jsme hledali tři roky,“ vysvětlil zoolog Pavel Shromáždil. Přirozeným domovem ohrožených želv chilských jsou především nehostinné pouštní oblasti Argentiny a Paraguaye. V dospělosti váží kolem jednoho kilogramu, jejich největšími nepřáteli ve volné přírodě jsou lidé.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Historicky první evropské mládě jihoamerické suchozemské želvy zřejmě nezůstane dlouho samo. V Lešné už vědí, jak na to.

V podzemí zámku Lešná uprostřed zoologické zahrady na okraji Zlína se vylíhlo mládě želvy chilské.
Zdroj: ČT24