Pouličním prodejcům v Hodoníně hrozí pokuta

Hodonín - V Hodoníně je ode dneška pod pokutou až 30 tisíc korun zakázán podomní a pouliční prodej. Rozhodli o tom představitelé města v reakci na nekalé praktiky některých prodejců, a také na případy, kdy jsou při nabídce zboží okrádáni senioři.

Na prodejce a podvodníky si stěžovali občané, vzrostla kriminalita související s podomním prodejem, uvedla hodonínská starostka Milana Grauová (ODS). Na dodržování nového nařízení bude dohlížet městská policie.

V Hodoníně podle Grauové přibývá případů, kdy jsou občané obtěžováni prodejci či zprostředkovateli různých služeb na ulici. Lidé jsou prý pod tlakem, v časové tísni a za celkově nepříznivých podmínek nuceni uzavírat nevýhodné obchody či smlouvy, s nimiž by za standardních podmínek nesouhlasili.

„Nejde jen o prodej či koupi zboží, ale třeba o uzavírání smluv týkajících se přechodů od jedné pojišťovny k druhé,“ dodala starostka. Pouliční prodej je zakázán také v Brně.

Podle mluvčího policie Petra Zámečníka jsou problémem na Hodonínsku případy, kdy se podvodníci pod záminkou podomního prodeje dostávají do domácností seniorů, které pak okrádají o úspory.