Kde porostou panenská jablka

Podmolí - Je to už skoro sedmdesát let, co obyvatelé pohraničí museli opustit oblast Sudet. Z místa se stala jedna z nejstřeženějších hranic a prošla po ní  jedině bota vojáka. Původní obyvatelé tam nezanechali pouze statky a nemovitosti, ale také mnoho sadů, které po dlouhá desetiletí zarůstaly. Národní park Podyjí se teď rozhodl některé z těchto jablečných sadů „oživit“ a tím zachovat jejich odrůdy, které se už komerčně nepěstují nebo jim hrozí dokonce vyhynutí. Jde tedy o záchranu a zachování genotypu jako součásti kulturního dědictví. Takto vypěstované rouby mohou sloužit k dalšímu šlechtění.

Odřezky ze starých stromů se přiváží k předem připravenému podnoží vypěstovanému ze semene jabloně - moravské jaderničky. A právě nyní probíhá výsadba těchto „prutů“. „Po této fázi bude následovat odebírání roubů z ovocných stromů. To bude na podzim. Na jaře přístího roku proběhne samotné roubování,“ shrnul plán akce Radek Burcin z Národního parku v Podyjí. „Jde o dřeviny, které mohou být sto a více let staré,“ dodal Burcin.

„Staré odrůdy, které se zde dříve pěstovaly, se dnes už běžně komerčně nepěstují. To, co zbylo ve starých opuštěných sadech, jsou stromy, o které se již léta nikdo nestaral. Jsou to stromy přestárlé a hrozí jim v brzké době odumření a vymizení těchto odrůd,“ vysvětlila naléhavost celé akce koordinátorka Lenka Rajtrová. Nežli však jablko z těchto roubů ochutnáme, může to trvat i deset let.

Lenka Rajtrová k připravované revitalizaci jabloňových sadů (zdroj: ČT24)

„Byla by škoda, cokoliv co je možné zachránit, nechat zmizet,“ dodala Lenka Rajtrová. Pokud se rouby ujmou, bude i v boudoucnu možné ochutnat unikátní jednotlivé odrůdy třeba v českých zemích dobře známého panenského českého jablka.