Cestování po Brně snadněji

Brno - Cestující v Brně mohou ode dneška využít novou službu, kterou nabízí Dopravní podnik města Brna ve spolupráci s firmou Google. Pomocí  mobilního telefonu nebo internetových stránek mohou cestující na Google mapách vyhledat nejbližší zastávku městské hromadné dopravy i časy odjezdů tramvají, autobusů a trolejbusů. Brno je prvním městem na jižní Moravě, které tuto službu nabízí.

„Tato služba by měla sloužit nejen obyvatelům města, ale i návštěvníkům jihomoravské metropole. Služba je dostupná po celém světě, takže předpokládáme, že návštěvníci, kteří do Brna přijedou, budou na tuto službu zvyklí. Orientace v brněnské městské hromadné dopravě tak pro ně bude díky google mapám snadnější i přístupnější,“ vysvětlil důvody vzniku aplikace Zdeněk Jarolín z Dopravního podniku města Brna.

"S Dopravním podnikem jsme začali spolupracovat na začátku loňského roku. Poskytl nám svá data a na jejich základě jsme vytvořili projekt „Veřejná doprava v Brně“,„ řekl České televizi vývojář aplikace Jiří Semecký. Mobilní telefony, které mají GPS navigaci umožní uživateli snadné vyhledání nejbližší zastávky jednoduchým kliknutím na odkaz “Trasy" v aplikaci Google maps. Místo, do kterého se chce cestující dostat, musí ručně zadat do vyhledávače. Aplikace mu pak nabídne různé možnosti, jak se do daného bodu dostat. „Uživatel si může vybrat, jestli chce jet tramvají nebo autobusem. Zjistí také, jak dlouho mu bude cesta trvat i s přestupy,“ dodal Jiří Semecký.

Co umí aplikace \"Veřejná doprava v Brně\" (zdroj: ČT24)

Funkce „Veřejná doprava v Brně“ je přístupna od dnešního dne. Do budoucna plánuje Dopravní podnik města Brna označit na trasách i tarify, kterým městská doprava podléhá.