Znojmo vyhlásilo boj větrným elektrárnám

Znojmo - Větrné elektrárny na Znojemsku nechceme. Tak zní vzkaz, který obcím v okolí vyslali zastupitelé města Znojma. Společně odhlasovali usnesení, ve kterém pověřují starostu, aby začal s obcemi vyjednávat. „Chceme, aby starosta dobrým slovem a přirozeným tlakem prosadil dobrovolnou úmluvu, ve které bude řečeno, že na Znojemsku se větrné elektrárny nebudou povolovat,“ uvedl znojemský radní Jiří Kacetl (ODS).

Aktivitu zastupitelů odstartoval plán obce Chvalovice, která chce ve svém okolí postavit tři větrné elektrárny. Větrníky by měly stát na návrší, kvůli tomu budou vidět ze vzdálenosti i několika desítek kilometrů. Podle radního Kacetla tak výrazně naruší ráz okolní krajiny a vyhlídkové osy „Pokud se sem snažíme přilákat turisty, kteří přijedou za vínem, památkami a za nezničenou zemědělskou krajinou, tak nemůžeme zároveň chtít, aby zde stály větrné elektrárny. To jde proti sobě,“ řekl.

Znojemští zastupitelé ale stojí proti obcím, které výstavbu větrných elektráren podporují. Například v Břežanech stojí pět větrníků. Podle tamního starosty Josefa Rebendy (SNK ED) s nimi žádné problémy nejsou. „Už je to naprosto normální. Nemá to na nic vliv a my s tím žijeme jako s každou jinou stavbou,“ uvedl. Spolu s nedalekými Mackovicemi chtějí Břežany dokonce postavit dalších osmnáct větrníků. Pro obce jsou větrné elektrárny příjmem peněz i zdrojem elektřiny.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Chvalovice svůj záměr postavit elektrárny chtějí dotáhnout do úspěšného konce i přes názor Znojma. Starosta Jaroslav Stáňa (KDU ČSL) však nechtěl sdělit více podrobností. Uvedl pouze to, že se zastupitelstvo bude elektrárnami i postojem okresního města v nejbližší době zabývat.