Brno slaví Mezinárodní den Romů

Brno - Koncerty, tance, vernisáž, výstavy a slavnostní pochod. Tak Brno slaví dnešní Mezinárodní den Romů. Slavnost začala na zahradě zábrdovické fary o půl druhé odpoledne zpěvem hymny a už tradičním vázáním stužek na strom tolerance.

Asi stopadesát lidí převážně v tradičním romském oblečení se vydalo ze Zábrdovic přes ulici Francouzskou a Bratislavskou na Malinovského náměstí. Po zastávkách před Muzeem romské kultury a před obchodním domem Centrum průvod skončil na Moravském náměstí, kde se uskuteční hlavní část programu. Hvězdou odpoledne byla brněnská romská skupina Gulo čar, která za svou hudbu dříve získala prestižní cenu Anděl. „Letos poprvé se oslav účastní profesionální kapela, skupina Gulo Čar pro nás vystupuje zdarma,  c“ řekla ředitelka IQ Roma servis Katarína Klamková. Kromě Gulo Čar vystoupil Brněnský Cimbal band, Funky Day nebo Gypsi Morava.

Průvodu se zúčastnili hlavně členové vystupujících souborů. „Jsme tady hlavně proto, že nás baví tancovat,“ řekla Kateřina Zimová z tanečního souboru Terne čaja. Z Olomouce přijeli také zástupci tamního Společenství přátel Romů. „Každý rok jsme slavili v Olomouci, letos poprvé jsme po dvaceti letech přijeli do Brna. Musím říct, že je to tu hezké,“ řekla Jiřina Somsiová.

NO COMMENT - Romský den v Brně (zdroj: ČT24)

Podle předsedy Společenství přátel Romů Karla Holomka má slavnostní den pro Romy velký význam. „Romipen – romství - je totéž co identita, a to se dneska zpochybňuje.“  Organizátoři zdůrazňovali, že akce není jen pro Romy. „Je určena všem – jak Romům, tak představitelům majoritní společnosti. Chceme tyto dvě oddělené skupiny obyvatel města Brna spojit. Usilujeme o zvýšení obecného povědomí o romské kultuře i o větší porozumění mezi oběma skupinami,“ uvedla Ivona Parčiová z IQ Roma servis.

Mezinárodní den Romů připomíná vznik Mezinárodní romské unie v roce 1971. Tehdy účastníci přijali romskou vlajku a  mezinárodní romskou hymnu. Ve světě se svátek slaví od devadesátých let, v Česku až od roku 2001. Loni se akce v Brně konala ve Vaňkovce, letos se ji organizátoři rozhodli přesunout více do centra města. „Chceme oslavu víc otevřít veřejnosti. Vaňkovka byla dobrá, ale nebyla tak vidět. Moravské náměstí je jedno z centrálních míst v Brně,“ řekla za organizátory Katarína Klamková.

Vydáno pod