Rozkopané město ničí obchodníky

Brno - Loni Husova a Pekařská, letos Joštova a Moravské náměstí. Stavební stroje se v centru Brna jenom posunuly o několik ulic dál a zase dělají těžkou hlavu obchodníkům. Mezi výkopy se totiž lidem nakupovat nechce, mnozí se staveništi vyhýbají úplně. Podnikatelům tak klesají zisky a některým dokonce hrozí i krach.

Bagry, sbíječky a výkopy tvoří už tradiční brněnský kolorit. Oplocená už je většina Moravského náměstí a Joštovy ulice. Dělníci se tam usadili přibližně na rok. Místním podnikatelům tak začaly chudé měsíce.
 
„My jsme tou stavbou byli postižení asi nejvíc ze všech provozů, co tady jsou okolo,“ říká Raid Kahwaji, provozovatel Jazzové kavárny Podobrazy. Návštěvnost v typicky studentské kavárně klesla více než o třetinu, fanoušci se letos budou muset obejít i bez oblíbených koncertů. Kdyby majitel neměl i jiné podniky, kavárna by dávno zkrachovala.

O moc jiné to není ani v nedaleké Běhounské. I tou se dá projít jen úzkým chodníčkem. Časté jsou i nehody, kdy dělníci překopnou vodovodní potrubí a obchody i restaurace jsou několik hodin na suchu. Radnice Brna-středu proto uvažuje, že podobně jako loni na Husově i letos na Joštově může svým nájemníkům slevit. Když o to požádají.
 
„Zatím nemám zprávu, že by se to stalo,“ říká starosta MČ Brno-střed Libor Šťástka (ODS). Většina námi oslovených podnikatelů se ale obává, že bude ještě hůř. V létě totiž náměstím přestanou projíždět tramvaje, takže lidí, kteří tudy procházejí, razantně ubude.

Rozkopané město ničí obchodníky (zdroj: ČT24)