Náměstí Svobody v Brně už letos ozdobí hodiny

Brno - V rozkopaném centru Brna začaly další výkopové práce. Na náměstí Svobody se připravuje místo pro novou dominantu - šest metrů vysoké hodiny neobvyklého tvaru.

S výkopy před obchodním domem Omega se začalo tento týden, nejdříve ale přišli na řadu archeologové. Hodiny totiž budou stát na místě, kde dříve bývala zbrojnice. „Práce je rozdělena na několik etap. Část technologií je již vyrobena, funguje například hodinový stroj,“ přiblížil průběh stavby autor návrhu Oldřich Rujbr.

Hodiny ve tvaru obelisku budou zhotoveny ze vzácné žuly. Ta se v Evropě vyskytuje jen ve Švédsku, ale naleziště jsou příliš malá. Proto se žula nakonec místo ze severu Evropy přivezla z Jihoafrické republiky. „Výsledný tvar se ale bude vyrábět v italské Veroně,“ uvedl Rujbr.

Rozhovor s autorem návrhu Oldřichem Rujbrem (zdroj: ČT24)

Nezvyklý orloj bude měřit zhruba šest metrů, v nejširším místě bude mít průměr 170 centimetrů. Předpokládá se, že spodní část stavby bude hotová na konci května. Pak se budou přidělávat jednotlivé části hodin. Celkem je obelisk složen se sedmi kusů. „To už nebudou stavební práce, ale spíše montáž. Vždy přijede technika, která osadí jeden díl, pak přibude další díl a tak dál,“ popsal Rujbr, jak bude stavba pokračovat.

Inspirací pro nezvyklé hodiny byly dvě brněnské pověsti. Návrh vznikl pro soutěž, kterou v roce 2007 vyhlásilo město. To si zadalo podmínku, aby hodiny ctily tradici odbíjení poledne už v jedenáct hodin. Čas odkazuje na pověst, podle které Brňané v sedmnáctém století oklamali Švédy, kteří město obléhali. Švédská vojska prohlásila, že když město nedobudou do pravého poledne, odtáhnou. A tak se v Brně dvanáct hodin odbilo o hodinu dřív.

Autoři návrhu Oldřich Rujbr a Petr Kameník však vyšli ještě z jiné legendy. Inspirovala je pověst švédského generála Torstensona, o kterém se říkalo, že jej dokáže zabít jen kulka vyrobená ze skla. Na památku tohoto příběhu z hodin každý den v jedenáct hodin vypadne skleněná kulička. Otvorů, kde se objeví, bude na hodinách víc, rozhodovat bude náhoda. Kdo bude mít štěstí a kuličku najde, bude si ji moct odnést jako suvenýr.