Brno zvažuje pronájem haly Rondo hokejovému klubu Kometa

Brno - Brněnští politici řeší otázku, co bude dál s halou Rondo. Slavná hokejová hala teď prochází poslední fází velkých oprav. Hokejový klub Kometa by rád halu sám provozoval. Hokejový klub Kometa přišel s nabídkou, že by se o halu, kterou využívá, staral sám. Dosud ji vlastní a spravuje městská akciová společnost Starez-sport. Kvůli nabídce se mimořádně sešli brněnští koaliční partneři, některým se tento nápad zamlouvá.

„Hokejový klub Kometa je daleko víc motivován na kvalitním provozování té haly než společnost Starez Sport. Domnívám se, že by to mohlo fungovat,“ řekl České televizi náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL), který je na radnici zodpovědný mimo jiné za oblast sportu.

Ne všichni jsou ale nadšení. Radní Jiří Zlatuška (Brno 2006), který je zároveň šéfem představenstva městské firmy Starez, připomíná varovný příklad z minula. Zimní stadion za Lužánkami byl podle něj také v soukromých rukou a dopadl špatně. Zchátralou ruinu muselo město nakonec nechat zdemolovat. Rondo by mělo zůstat pod kontrolou města, domnívá se Zlatuška: „Je tam zaručena transparentnost nakládání s prostředky a je to nakládání s tou halou ve prospěch rozvoje městské infrastruktury.“ 

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Firma Starez-sport založená a stoprocentně vlastněná městem spravuje kromě haly Rondo i další sportoviště v Brně, má se starat třeba i o nový aquapark v Kohoutovicích. Někteří radní s jejím hospodařením ale nejsou spokojeni.

Kometa k návrhu mlčí

Vedení Komety nechce jednání o případném pronájmu vůbec komentovat. Majoritní vlastník klubu Libor Zábranský řekl do telefonu pouze, že se k ničemu nebude vyjadřovat. Klíčová bude suma, kterou Kometa nabídne. Ani na té se koalice zatím nedokáže shodnout. Fámu o pronájmu za korunu ale radní popírají. „Za symbolickou korunu to by nebylo možné obhájit, protože pokud jsme do haly dali tolik peněz, tak nemůžeme pronajímat za korunu,“ tvrdí Daniel Rychnovský. Oprava haly Rondo stála město víc než 400 milionů korun. Proto se do pronájmu prý musí promítnout i tyto náklady. Zároveň ale pronájem nemůže být pro Kometu likvidační. Podle Rychnovského by se roční pronájem mohl pohybovat v rozmezí tří až pěti milionů. S tím ale právě Zlatuška, který zastupuje Starez, nesouhlasí: „Taková cena je hluboko pod ekonomickou úrovní. Společnost Starez to nemůže pronajmout za takovou sumu, protože by jednala neekonomicky. Bylo by to vlastně vyvádění majetku ze společnosti.“ 

O hale Rondo by brněnští radní měli znovu jednat už příští týden v úterý. Do té doby by podle náměstka Rychnovského už mohli znát představu hokejové Komety o tom, za jakých podmínek by byla ochotna halu provozovat.

Vydáno pod