Nalezené embryo ve zkumavce je podle patologů desítky let starý exponát

Brno - Mrtvé embryo ve zkumavce, které minulý pátek nalezl na lavičce v parku čtyřiatřicetiletý muž, prozkoumali lékaři z Ústavu soudního lékařství Masarykovy univerzity v Brně. Vedoucí ústavu Miroslav Hirt potvrdil, že se  jedná zřejmě o desítky let starý preparát. Zároveň přitom po bližším ohledání vyloučil, že by si nalezený exponát někdo mohl vyrobit amatérský doma.

„Samozřejmě o tom ještě zdaleko moc nevíme. Můžem ale říci, že je to člověk. Stáří bych předběžně odhadoval na konec prvního trimestru, nejsou na něm známky mechanického násilí ani známky nějakých vývojových vad. Ten preparát vypadá jako profesionálně vyrobený a asi bych tipoval, že pochází z sbírky nějaké školy. Konkrétně ta sklenice, ve které je to uložené je na velice dobré úrovni - zátka je zabroušená, to jsou prostě věci, které se na nich jiného nepoužívaly a byly ve své době poměrně drahé,“ uvedl Hirt.

Podle vedoucího ústavu soudního lékařství se před válkou a za první republiky stejné exponáty vyráběly běžně. Uchovávaly se na všech lékařských fakultách, ústavech a dokonce i v lépe vybavených kabinetech středních škol.
V dnešní době se už ale takovéto exponáty nevyrábí, protože pokud chtějí lékaři uchovat nějaký exponát, musí mít souhlas všech dotčených osob. A to se podaří málokdy. Staré sbírky jsou tak pro školy velkou vzácností, protože se na nich stále studenti mohou vzdělávat.

Miroslav Hirt (vedoucí ústavu soudního lékařství MU v Brně) o nálezeném embryu ve zkumavce (zdroj: ČT24)

„Dřív se dělaly tyto preparáty z výukových účelů, protože studenti medicíny se na něčem musí učit. Z knih se to dá sice naučit také, ale není to stejné, jako když si mohou preparát prohlédnout v muzeu. Dnes narážíme na mnoho problémů jak z hlediska etického, tak hlediska právního. Takže udělat takový preparát je složité ne prakticky, ale z administrativních hledisek,“ vysvětlil vedoucí ústavu Miroslav Hirt.

Nádobu s mrtvým embryem nalezl v pátek brzo ráno čtyřiatřicetiletý muž v parku v Brně Komárově. Podle jeho výpovědi leželo asi 9 centimetrů velké embryo ve skleněném válci na lavičce poblíž odpadkového koše. Zburcovaní strážníci sice místo zpětně důkladně prohledávali, ale další podobné nálezy ani žádné důkazy, které by je přivedly na stopu člověka, který v parku nádobu s lidským embryem nechal už nenašli.

Válec s nálezem pak strážníci převezli na republikovou policii a ta poté embryo odevzdala na Ústav soudního lékařství Masarykovy univerzity v Brně, kde už zřejmě zůstane. Lékaři z ústavu soudního lékařství ho dnes dopoledne zařadili do své sbírky. O nález se totiž s největší pravděpodobností nikdo nepřihlásí, protože žádná zdravotní instituce ztrátu takového objektu nenahlásila. Buď tedy někdo preparát ukradl už před delší dobou nebo se rušila sbírka v nějakém muzeum a zaměstnanci tuto citlivou záležitost jednoduše vyhodili do popelnice, kde ji někdo nalezl. 

Vydáno pod