Jihomoravská města uctila polské oběti leteckého neštěstí

Brno - Minutou ticha dnes uctilo památku polských obětí sobotního leteckého neštěstí několik jihomoravských měst. V Brně se lidé sešli u pamětí desky Polska na hradě Špilberk v odpoledních hodinách. V Břeclavi již dopoledne zapálili svíčky před městským úřadem. Některá města vyvěsila polskou vlajku na půl žerdi, aby se tak alespoň symbolicky připojila k zármutku severního souseda. V Polsku už nyní drží týdenní státní smutek.

„Tragická zpráva nás všechny hluboce zasáhla. Partnerské město Andrychow s námi řadu let úspěšně spolupracuje na různých projektech. Sám jsem v Polsku delší dobu pracoval. Je to pro celý národ i okolní země velký smutek. Pro Poláky je to daleko těžší než si umíme představit, zvlášť když vezmeme v potaz absurdnost situace, kdy vrcholní představitelé země letí uctít oběti katyňského masakru, při kterém byla před sedmdesáti lety popravena elita jejich národa,“ vyjádřil svou soustrast břeclavský starosta Dymo Piškula.

V Brně na hradě Špilberku spolu s dalšími sto dvaceti lidmi zapálili svíčky a položili květiny brněnský honorární konzul Petr Mrkývka, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a zástupci Polského klubu v Brně. Ústy Michala Haška pak vyjádřil lítost i prezident republiky Václav Klaus, který byl v Brně, ale akce se nemohl zúčastnit.

Roman Madecki, předseda Polského klubu v Brně (zdroj: ČT24)

Na pohřeb obětí leteckého neštěstí, který je naplánován na sobotu, se představitelé polské menšiny nepřipravují. „Nevím jak se rozhodnou jednotlivci, zdali se někdo zúčastní, ale žádná oficiální výprava se nechystá,“ sdělil předseda Polského klubu v Brně Roman Madecki.

Do Polska po neštěstí zamířily kondolence i z jiných jihomoravských měst. Například Vyškov poslal kondolenci do svého partnerského města Jarosław dnes ráno. „Polskou vlajku právě teď vyvěšujeme,“ řekl České televizi vedoucí kanceláře starosty a tajemníka Vyškova Stanislav Kolařík. Projev soustrasti zaslalo do svého partnerského města také vedení města Blanska nebo Hodonína.

Prezidentský speciál se zřítil v sobotu při přistávání u ruského Smolenska. Katastrofu nikdo nepřežil. Mezi 96 mrtvými, kteří mířili do ruské Katyně uctít památku 22 tisíc Poláků zastřelených před 70 lety sovětskou tajnou policií, byla téměř celá polská generalita, řada poslanců i guvernér národní banky. Tělo prezidenta bylo převezeno do kaple prezidentského paláce ve Varšavě. Otřesené Polsko vyhlásilo týdenní státní smutek.

Vydáno pod