ČSSD na Vysočině jde do voleb vtipně

Jihlava – Své kandidáty do nadcházejících parlamentních voleb představila na tiskové konferenci krajské organizace sociální demokracie na Vysočině, jsou mezi nimi i tři ženy. Podle svého programu hodlá ČSSD vytvořit na Vysočině nová pracovní místa a velké možnosti podpory podnikání vidí v čerpání evropských peněz. Avšak samotná pozvánka na brífink vedla až k ostré roztržce s tamními lídry ostatních politických stran. ČSSD si totiž v textu dělá legraci z předlistopadových totalitních poměrů, což ODS ve shodě s lidovci odsoudila.

„Soudružky a soudruzi, zveme vás na prezentaci úspěchů, kterých strana dosahuje v procesu uskutečňování myšlenek socialismu. Republiku si rozvracet nedáme. Zúčastní se Lenin, Stalin a Bublan,“ tak přesně zní oficiální pozvánka krajské ČSSD na pondělní představení lídrů Vysočiny do parlamentních voleb. Jako velice nevydařenou recesi takový postup ostře odsoudili lídři ostatních stran. „Stýkám se s konfederací politických vězňů, v rodině jsme měli sedláky. Vůči těmto lidem to považuji za vyloženě sprosté,“ uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny PČR  Miroslava Němcová (ODS), další z místopředsedů PS PČR Jan Kasal (KDU-ČSL) je ještě razantnější: „Je to stejné, jako kdyby v roce 1965 byla pozvánka na schůzi Svazu protifašistických bojovníků podepsána Adolfem Hitlerem.“

Sociální demokraté se hájí tím, že jde o vtip. Podle slov svého předsedy chtěli recesí pouze upozornit na to, že jsou neprávem spojováni s KSČM. „Nechceme být spojování ani s jednou totalitou, ať rudou, nebo modrou,“ prohlásil předseda ČSSD na Vysočině Libor Joukl. Lídr krajské kandidátky strany František Bublan doplnil: „Do žádné koalice se s komunisty nespojujeme, ani po celostátních volbách to nemáme v úmyslu.“ Ostatní strany se však domnívají, že se ČSSD pohybuje na tenkém ledě. Právě v kraji Vysočina vládne menšinová sociálně demokratická krajská rada podporovaná komunisty. „Obávám se, že to má navodit ve společnosti atmosféru, že se s těmi komunisty vlastně tak nic moc neděje,“ dodala Miroslava Němcová.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Představitelé ČSSD kritizovaných formulací na pozvánce nelitují a považují je za dobrý způsob, jak na sebe upozornit. O tom prý svědčí i vyšší účast novinářů na tiskové konferenci.

Pozvánka na brífink ČSSD vedla až k ostré roztržce s tamními lídry ostatních politických stran.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod